Bechir Rabanis död
Bechir Rabani blev 33 år.

Medborgarjournalisten Bechir Rabani död

Publicerad 15 december 2017 kl 18.02

Inrikes. Medborgarjournalisten Bechir Rabani har avlidit, bekräftar Megafonerna som han var med och drev. Dödsorsaken är ännu okänd, men flera teorier om saken sprids på nätet.

Gilla artikeln på Facebook

Dödsbeskedet kom strax efter att Bechir Rabani släppt en film där han gjorde hembesök hos den kände medieprofilen och mångmiljonären Robert Aschberg.

Strax före dödsfallet uppgav Rabani i sociala medier att han skulle släppa fler uppgifter som Aschberg mejlat och bemött före publicering, men dessa uppgifter hann alltså inte publiceras innan han dog.

– Det här kommer du få stå för! säger Aschbergs fru Lotta i klippet.

Bechir Rabani blev känd när han tidigare i år gick hem till Expressens Thomas Mattsson och Diamant Salihu för att ställa frågor om deras journalistik.

Läs också: Hängdes ut av Aschberg – begick självmord

Rabani filmade besöket, men ingen av de båda Bonnierprofilerna vågade öppna dörren. Han lade sedan upp klippet på nätet, vilket blev en viral succé.

– Jävligt lugnt i mångkulturella Vasastan. Jag kanske är den förste flyktingen, säger Bechir Rabani ironiskt på bred skånska i filmen.

Läs också: Dödade svensk – fick toppjobb på DN

Bechir Rabani har därefter fortsatt sin medborgarjournalistik genom projektet Megafonerna. Nyligen släppte han dokumentärserien "I skammens skugga" som handlar om alla våldtäkter som drabbar svenska kvinnor. Han infiltrerade även extremvänstern i samband med Nordiska motståndsrörelsens uppmärksammade demonstration i Göteborg den 30 september.

Senast igår skrev han ett inlägg på sitt VK-konto.

Men nu bekräftar Megafonerna att han plötsligt avlidit:

"Vi kan med stor sorg meddela att Bechir Rabani är död. Bechir var en orädd kämpe som brann för rättvisa och som utan att tveka stod upp för alla de som själva inte kunde, eller vågade. Vi kommer minnas Bechir för hans energi, hans drivkraft och inte minst allt hans arbete. Vi vet i nuläget inte orsakerna bakom dödsfallet och ryktesspridningen är stor så tills vidare information finns kan vi endast skänka våra tankar och kondoleanser till Bechirs familj och anhöriga i denna svåra tid", skriver man på sin Facebook.

Läs också: Aschberg tvättade bolsjevikguld

Bechir Rabani sista projekt var en granskning av Robert Aschberg, styrelseledamot i vänsterextrema Expo – en vänsterextrem stiftelse som ägnar sig åt att registrera människor på högerkanten. Rabani hade bland annat gjort ett hembesök hos Aschberg, som dock inte personligen var hemma.

"Efter mitt besök hos Aschberg så stängdes mina facebook-konton ner permanent. Detta har aldrig någonsin hänt tidigare. Samt att texten nedan om reportaget raderades överallt på facebook. Vår hemsida har även varit under attack. Reportaget kommer snart och är nog den första någonsin att granska Aschberg. Håll utkik i dagarna och sprid den så mycket ni kan", skrev Bechir Rabani i ett blogginlägg den 7 december.

Rabani utlovade igår ny information om Robert Aschberg.

"Kommer en update ang Aschberg. Han har sett videon och mailat. micket qul som vi säger på SFI! Den kommer upp senare idag. Sprid ordet på Facebook", lyder Bechir Rabanis sista inlägg i sociala medier, som alltså publicerades under torsdagen.

Informationen ska dock inte ha hunnit publiceras.

Bechir Rabani blev 33 år gammal. Han kom från en palestinsk familj som flydde från Palestina till Syrien 1948.

Den exakta dödsorsaken är ännu inte känd, men på nätet flödar teorierna om att såväl Robert Aschberg själv som den israeliska underrättelsetjänsten Mossad skulle kunna ligga bakom dödsfallet.

Medborgarjournalisterna på Granskning Sverige har på fredagskvällen publicerat en film om att man polisanmält Robert Aschberg för "mord", eftersom man tycker det är märkligt att Bechir Rabani plötsligt dör när han granskar Aschberg. Några konkreta bevis presenteras dock inte. GS uppger att man kommer begära ut obduktionsrapporten.

Megafonerna själva påpekar att det sker "stor ryktesspridning" på nätet just nu.

Bechir Rabani ska ha avlidit under natten till fredag.

Fria Tider har sökt anhöriga till Bechir Rabani, som inte vid tillfället vill uttala sig om dödsfallet.

Enligt Samhällsnytt ska Rabani två veckor före sin död ha kontaktat tidningens reporter Egor Putilov och sagt att han personligen fått en varning från en kontakt inom "säk" om att han ska "vara försiktig". I FB-konversationen med Putilov är dock Rabanis svar numera borttagna, "vilket inte brukar vara fallet även om en profil tas bort", hävdar Samhällsnytt. Enligt nättidningen ska Rabani då även ha jobbat med en granskning av Facebook och dess anställda.

Bild:

© Skärmdump

Bechir Rabanis sista inlägg i sociala medier.


Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Löfven om corona: Kan bli aktuellt med karantäner och avspärrningar

Statsministern ser viruset som en "samhällsfara" för landet. Utesluter inte "extraordinära smittskyddsåtgärder" för att stoppa vidare spridning.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Mer från Inrikes

Polisen gav Lamotte fyra livvakter och skyddsväst: "Massiv hotbild"

Kontaktades av polisens personskyddsgrupp.. Riskerade livet: "Det finns helt enkelt personer i Trollhättan som skulle döda mig om de fick chans."0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0