SD:s alternativa Nobelfest

Medias Hitleranklagelser mot SD inför festen

Publicerad 4 november 2016 kl 11.20

Inrikes. Ikväll kommer uppemot 400 internationella gäster till exklusiva Grand Hotel i Stockholm för att delta på Sverigedemokraternas "European Freedom Awards", som beskrivs som en "alternativ Nobelfest". I svensk media fördöms tillställningen unisont och det hänvisas friskt till både Putin och Hitler.

Gilla artikeln på Facebook

Bland deltagarna under galan finns brittiska Ukips förre partiledare Nigel Farage. En annan gäst är Tjeckiens före detta president Václav Klaus kommer att ta emot ett "frihetspris" i samband med evenemanget.

Tillställningen finansieras av EU:s skattebetalare via partigruppen "Alliance for Direct Democracy in Europe", ADDE, och som värd står tankesmedjan "Initiative for Direct Democracy in Europe", IDDE.

Bland svenska journalister och vänsteraktivister är det många som är kritiska till att Grand Hotel upplåter sina lokaler till de uppemot 400 deltagarna och på sociala medier görs flitiga referenser till Hitler och nazism.

"För 80 år sen festade tyska nazistledare under Grand Hôtel kristallkronor. Nu är det SD:s tur", twittrar exempelvis Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg.

Både Aftonbladet och andra tidningar som Svenska Dagbladet använder sig också av tillställningen för att koppla samman SD med Putin. Anledningen är att man bjudit in representanter för brittiska Ukip och tyska Alternativ för Tyskland, AfD – två stora partier som vill förbättra relationerna med Ryssland.

I tidningen ETC beskrivs Václav Klaus, som var Tjeckiens president åren 2003–2013, som en extremist.

– Klaus är en ökänd rasist, homo-fob och samtidigt en extrem libertarian som beundrar Thatcher, säger vänsterjournalisten Hynek Pallas till ETC.

Evenemanget har lanserats som en form av alternativ Nobelfest och under middagen bjuds det enligt SvD på samma meny som under den första Nobelbanketten 1901.

En presskonferens med Jimmie Åkesson, Nigel Farage och Václav Klaus kommer att hållas klockan 16.30 på fredagen, skriver SD i ett pressmeddelande.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.