Regeringskris i Sverige
Sverigedemokraternas talesman i ekonomiskpolitiska frågor, Oscar Sjöstedt, i debatt med finansminister Magdalena Andersson (S).

"Medieexplosion" för SD under budgetstriden

Publicerad 3 december 2014 kl 14.00

Inrikes. Under de senaste dagarna har Sverigedemokraterna dominerat den mediala debatten på ett sätt som inget annat parti lyckats med under en budgetförhandling. Det visar en undersökning som Retriever genomfört på uppdrag av Dagens Media det senaste dygnet.

Gilla artikeln på Facebook

Under dygnet skrevs sammanlagt 2.232 artiklar skrivits om Sverigedemokraterna. Av dessa har partiet förekommit i rubrik eller ingress i fler än fyra av fem artiklar (81 procent), vilket kan jämföras med Socialdemokraterna som bara omnämnts i 1.100 artiklar. Sverigedemokraterna har alltså fått dubbelt så stort medieutrymme som Sveriges största regeringsparti.

– De här siffrorna är ett bevis på hur Sverigedemokraterna lyckats dominera och styra den politiska debatten i media. Det är ett tydligt exempel på hur väl förtrogna Sverigedemokraterna är med medias spelregler och hur de utnyttjar dessa för att få maximal uppmärksamhet. De utnyttjar det faktum att drama och konflikter är en viktig del av dagens journalistiska nyhetsvärdering, säger Ioanna Lokebratt, medieanalytiker på Retriever, i ett pressmeddelande.

Av de 36.000 inlägg på Twitter som kartlagts under det senaste dygnet uttrycker de som får störst spridning ilska över att Sverigedemokraterna tillåts få en så stark maktposition. I inläggen uppmanas också de övriga partier att bryta blockpolitiken.

– Det vi kan se är ett oerhört starkt engagemang bland de som twittrar om Sverigedemokraterna. Nära en fjärdedel av alla användare skriver inte bara ett, utan många inlägg i frågan. Dessutom är det inte bara Twitter-eliten som engagerar sig i den här frågan utan även den bredare allmänheten som finns på Twitter, säger Ioanna Lokebratt.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0