FRÅN VÄNSTER: Trots att hon erkänt brottet frias Tova Jäderberg, 23, nu av tingsnotarien Nanna Holmgren, 27.

Metoo-domare friar skyldig AFA-aktivist för vapenbrott

Publicerad 6 mars 2021 kl 11.30

Lag & Rätt. När polisen hittade en olaglig pepparspray i AFA-aktivisten Tova Jäderbergs garderob erkände hon direkt ringa vapenbrott. Men trots erkännandet frias hon nu av Metoo-domaren Nanna Holmgren vid Attunda tingsrätt, som inte ger någon begriplig förklaring till frikännandet.

Gilla artikeln på Facebook

Det är sajten Avmaskerat som har rullat upp historien om det märkliga frikännandet som nu har offentliggjorts i en dom av Attunda tingsrätt.

Själva händelsen inträffade i september förra året då Expressen skrev att sju personer hade gripits norr om Stockholm och att järnrör, batonger, pepparsprej och bollträn tagits i beslag. De gripna anhölls senare för förberedelse till grov misshandel.

Det handlade om vänsterextremister som misstänktes planera våld mot politiska motståndare. En av de som greps var Tova Jäderberg, 23, och vid en husrannsakan fann polisen en pepparsprej i en garderob i hennes sovrum.

I polisförhör erkände hon att sprayen var hennes och uppgav att hon hade haft den i självförsvarssyfte. Hon sade sig vidare vara redo att godta ett strafföreläggande för ringa vapenbrott.

Tog tillbaka erkännandet
Något strafföreläggande blev det dock aldrig och Jäderberg åtalades istället i Attunda tingsrätt, där hon meddelade att hon "tog tillbaka" erkännandet och nu inte längre visste vems pepparspray det var eller hur den hamnat i hennes rum.

Men när tingsrätten skulle pröva åtalet valde tingsnotarien Nanna Holmgren oväntat att frikänna vänsterextremisten och ge tillbaka hennes olagliga pepparspray.

"Eftersom det saknas närmare utredning om omständigheterna för påträffandet av pepparsprejen anser tingsrätten att det inte är ställt bortom rimligt tvivel att Tova Jäderberg ens varit omedvetet oaktsam. Åtalet ska därför ogillas", skriver Nanna Holmgren i sina domskäl.

Det framgår inte om Holmgren syftar på att Jäderberg kan ha missat att sprayen var olaglig (så kallad rättsvillfarelse) eller om hon tycker det är obevisat att det är Jäderbergs spray. Enligt Holmgren innebär det hela dock att Jäderberg ska få tillbaka sin olagliga spray.

"Yrkandet om förverkande av i beslag tagen pepparsprej avslås. Beslaget hävs", skriver Nanna Holmgren i sitt beslut.

Skrev "uppror" mot patriarkatet
År 2017 var Nanna Holmgren en av de drygt 5.000 kvinnliga vänsterjurister som skrev under ett protestbrev mot män under det feministiska uppropet #Metoo. I texten hävdade Holmgren att rättsväsendet, som i själva verket domineras av kvinnor, är en bransch full av sextrakasserande män.

"Vårt mod gör skillnad", hävdade Holmgren i brevet och beskrev sin egen insats som ett "uppror" och ett "gemensamt VRÅL" mot patriarkatet.

Uppenbarligen visade dock patriarkatet upp sitt fula tryne även på Attunda tingsrätt, när nämndemannen Jan Jacobsson (S) var skiljaktig och skrev:

"De uppgifter som Tova Jäderberg har lämnat vid huvudförhandlingen kan inte anses vara trovärdiga. Enligt min mening går det inte att uppfatta hennes berättelse som någonting annat än en uppenbar efterhandskonstruktion som ska lämnas utan avseende. Åtalet är således styrkt och Tova Jäderberg ska dömas för vapenbrott, ringa brott".

Överröstad av domarkollegorna Nanna, Ann-Christine och Anja förklarade sig Jacobsson i övrigt vara ense med majoriteten.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Faller stort efter veckans börsnotering. Andra kryptovalutor dras med i raset.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.