Terrorhotet mot Sverige
Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Migrationsverket: Sverige blir en "fristad" för terrorister

Publicerad 11 februari 2020 kl 09.47

Inrikes. Migrationsverket vill nu ändra regelverket så att potentiella terrorister, som använder Sverige som en "hamn", inte tycker landet är lika attraktivt. Som det ser ut idag blir personerna, trots utvisningsbeslut, kvar i Sverige och kan leva på bidrag av svenska skattebetalare.

Gilla artikeln på Facebook

Efter decennier av massiv invandring har Migrationsverket kommit fram till att det är orimligt att ge potentiella terrorister fristad i Sverige.

Det förklarar generaldirektör Mikael Ribbenvik på tisdagen.

Han tycker det är stötande att sådana personer idag kan vara kvar i Sverige precis som andra.

"Trots utvisningsbeslut blir de ofta kvar i landet på ungefär samma villkor som alla andra i samhället. Dagens regelverk är orimligt och djupt stötande för de flesta. Det är viktigt att vi så snart som möjligt får ett nytt regelverk på plats som tydligt signalerar att Sverige inte är en säker hamn för krigsförbrytare och potentiella terrorister", skriver han på DN Debatt.

Enligt SR Ekot slog Sverige förra året rekord i antalet asylsökare som Säpo ser som säkerhetshot och som därför borde få avslag, 121 stycken. Problemet är att Sverige inte utvisar någon till länder där de riskerar tortyr, dödsstraff eller så kallad förnedrande behandling.

Med andra ord blir säkerhetshoten kvar i Sverige.

Men inte nog med det. De möjliga terroristerna tilldelas dessutom ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som gör att de kan verka i samhället, försörja sig och erhålla olika bidrag, så som bostadsbidrag, underhållsstöd och föräldrapenning.

Det är detta som Migrationsverket vill stoppa. Säkerhetshoten ska placeras i ett "vänteläge" tills att en utvisning går att slutföra, anser Ribbenvik. Därmed skulle de inte ha rättigheter som andra. De skulle inte få ekonomiska bidrag och Sverige skulle därmed bli mindre attraktivt för islamister och andra hot.

– Det här är personer som kan utgöra ett säkerhetshot för Sverige eller krigsförbrytare. Jag menar att det är dags att välja väg, för att det blir ingen konsekvens av ett avslag i många av de här fallen. Det gör ju Sverige lite mer attraktivt för den typen av personer, vilket vi ser som väldigt olyckligt, säger Mikael Ribbenvik till Ekot.


"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Putin: PK-politikerna i väst är som bolsjevikerna

"Vi ryssar känner igen det här". Går till hårt angrepp mot kulturmarxistiska vanstyret av väst i nytt tal.0 

Ekonominyheter

"Krisande" storbolag gjorde vinst på bidragspengarna

Volvo och Scania behåller bidragsmiljarderna.. Volvos ordförande Carl-Henrik Svanberg förklarar att han gör det på grund av lojalitet med makthavarna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Inrikes

DN publicerade falsk artikel om utvisning

Beskrev oseriös anställning som "en liten miss".. Mörkade viktiga omständigheter när illegal familj utvisas ur Sverige.0 

Var fjärde M-väljare stöder partiets syn på vinster i friskolor

Bara SD:s och Centerns vinstpolitik ligger längre från de egna väljarna.. Samtidigt kan mer än var tredje väljare kan tänka sig att byta parti baserat på just skolpolitik.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

"Ökad repression knäckte althögern". Stängda konton och fräcka myndighetsövergrepp.0 

Abba släpper "ny" låt från 1978. Började spelas in för över 40 år sedan.0