Terrorhotet mot Sverige
Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Migrationsverket: Sverige blir en "fristad" för terrorister

Publicerad 11 februari 2020 kl 09.47

Inrikes. Migrationsverket vill nu ändra regelverket så att potentiella terrorister, som använder Sverige som en "hamn", inte tycker landet är lika attraktivt. Som det ser ut idag blir personerna, trots utvisningsbeslut, kvar i Sverige och kan leva på bidrag av svenska skattebetalare.

Gilla artikeln på Facebook

Efter decennier av massiv invandring har Migrationsverket kommit fram till att det är orimligt att ge potentiella terrorister fristad i Sverige.

Det förklarar generaldirektör Mikael Ribbenvik på tisdagen.

Han tycker det är stötande att sådana personer idag kan vara kvar i Sverige precis som andra.

"Trots utvisningsbeslut blir de ofta kvar i landet på ungefär samma villkor som alla andra i samhället. Dagens regelverk är orimligt och djupt stötande för de flesta. Det är viktigt att vi så snart som möjligt får ett nytt regelverk på plats som tydligt signalerar att Sverige inte är en säker hamn för krigsförbrytare och potentiella terrorister", skriver han på DN Debatt.

Enligt SR Ekot slog Sverige förra året rekord i antalet asylsökare som Säpo ser som säkerhetshot och som därför borde få avslag, 121 stycken. Problemet är att Sverige inte utvisar någon till länder där de riskerar tortyr, dödsstraff eller så kallad förnedrande behandling.

Med andra ord blir säkerhetshoten kvar i Sverige.

Men inte nog med det. De möjliga terroristerna tilldelas dessutom ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som gör att de kan verka i samhället, försörja sig och erhålla olika bidrag, så som bostadsbidrag, underhållsstöd och föräldrapenning.

Det är detta som Migrationsverket vill stoppa. Säkerhetshoten ska placeras i ett "vänteläge" tills att en utvisning går att slutföra, anser Ribbenvik. Därmed skulle de inte ha rättigheter som andra. De skulle inte få ekonomiska bidrag och Sverige skulle därmed bli mindre attraktivt för islamister och andra hot.

– Det här är personer som kan utgöra ett säkerhetshot för Sverige eller krigsförbrytare. Jag menar att det är dags att välja väg, för att det blir ingen konsekvens av ett avslag i många av de här fallen. Det gör ju Sverige lite mer attraktivt för den typen av personer, vilket vi ser som väldigt olyckligt, säger Mikael Ribbenvik till Ekot.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

310 dödsskjutningar i Chicago hittills i år

Mardrömslik våldsutveckling i mångkulturella staden. Grov brottslighet ökar stort efter Black lives matter-kampanjen.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0