Bombterrorn
Inrikesminister Mikael Damberg (S) är "förbannad" efter bombdåden i Stockholm, förklarar han i Aftonbladet.

Mikael Damberg (S) efter bombterrorn: Nu är jag förbannad

Publicerad 21 januari 2020 kl 19.10

Inrikes. Inrikesminister Mikael Damberg (S) är "förbannad" efter de krigsliknande bombdåden i Stockholm som skapat massiv förödelse, säger han i Aftonbladet. Något bra svar på vad den dagliga bombterrorn och kriminaliteten beror på, har han dock inte.

Dela artikeln

På drygt en vecka har det skett flera mycket kraftiga bombdåd i Stockholm.

Förra veckan bombades ett flerfamiljshus på Östermalm. Bomben var så kraftig att hissen trycktes in, bilar demolerades och en hel port rasade. I en intervju med Exakt24 var den tidigare TV4-profilen och Östermalmsbon Martin Timiell förskräckt, en kvinna började gråta för att bomben påminde henne om 9/11 och en äldre man konstaterade att Sverige "är kört" på grund av de "multikriminella invandrare" som tagits in i landet. 

I natt bombades ytterligare två flerbostadshus i Kista och Husby. Bomberna tros ha koppling till dådet på Östermalm. Förstörelsen på platsen är extrem, med helt utblåsta lägenhetsdörrar och väggar samt stora hål i trapphuset.

Efter nattens bombdåd säger inrikesminister Mikael Damberg till Aftonbladet att han är "förbannad" och att de kriminella saknar respekt för andra människor.

Han lovar nu hårdare straff för så kallade "sprängmedelsbrott". Aftonbladet undrar dock vad det ska hjälpa, när bombmännen ändå så sällan åker fast.

Damberg svarar med flyktiga floskler om att "ordentliga straff" för dylika brott är ett måste, att polisen måste "stärkas" samtidigt som han pratar runt frågorna. Han återberättar bombdådens händelseförlopp, vad de får för konsekvenser för människor och tycker det är fruktansvärt.

Bland det mest konkreta regeringen gjort, är att den gett i uppdrag till sex myndigheter att ta reda på hur gärningsmännen får tillgång till sprängmedel.

När Aftonbladet undrar hur brottsutvecklingen i Sverige har kunnat bli så extrem, utan motstycke i världen, har Damberg inget bra svar. Bombdåden sker mer eller mindre dagligen, påpekar tidningen. Men Damberg svarar återigen undvikande och brett.

– Det är de gängkriminella som helt har bytt fokus. Förr i tiden sköt de någon i benet när en skuld skulle indrivas eller bråkade om narkotikamarknaden. Nu skjuter man varandra i huvudet eller spränger med den här typen av sprängmedel. Det är en väldigt farlig utveckling som vi har, det är därför vi måste ge oss på narkotikan, gängen och vapnen, säger han till Aftonbladet.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lämnar SD efter Expressens bluffdrev

Tog skämt ur sitt sammanhang. Nu lovar Alexander Edbom att stämma vänstertidningen.0 

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.