Annika Hirvonen Falk, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Miljöpartiet vill sätta stopp för restriktivare invandring

Publicerad 5 maj 2020 kl 11.25

Inrikes. Riksdagens migrationspolitiska kommitté föreslår nu att invandrare som får avslag på sin asylansökan inte ska få söka igen på tio år, uppger Ekot. Men Miljöpartiet vägrar gå med på det och påstår att det hotar asylrätten.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Ekot som avslöjar att den migrationspolitiska kommittén överväger en förändring av preskriptionsreglerna kring asylansökningar.

Den som får avslag ska inte få ansöka igen på tio år, mot dagens fyra år.

Därmed vill man minska invandringsströmmarna till Sverige och att illegala invandrare lämnar landet snabbare.

Invandrare ska inte tro att de kommer få stanna bara för att håller sig kvar i Sverige tillräckligt länge.

Men Miljöpartiet vägrar acceptera förslaget.

Enligt partiet finns det inga belägg för att förändringen skulle uppnå sitt syfte. Dessutom finns det andra sätt att skapa samma resultat, så som ekonomiska morötter och avtal med hemländerna.

– Vi ser inte att de skäl som fanns när den här regeln infördes har förändrats utan vi anser att fyra år är fortsatt något vi bör vara kvar vid, säger Annika Hirvonen Falk, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, till P1 Morgon.

I SVT hävdar hon rentav att förslaget gröper ur asylrätten.

– Vi vet att det finns människor som av olika skäl inte kan utvisas och de blir kvar i ett limbo i en otroligt utsatt situation. 10 år av ett barns liv är över hälften av barndomen, hela grundskoletiden, det är ett otroligt långtgående förslag, säger Hirvonen Falk till SVT Nyheter.

Miljöpartiet påstår också att förslaget kan slå mot så kallade laglydiga asylsökare som återvänder till sina hemländer efter avslag men som sedan "behöver fly igen". I så fall skulle de inte kunna söka ny asyl förrän om tio år.

Men Moderaterna står bakom förslaget.

"Färre än hälften av dem som har fått nej på sin asylansökan återvänder frivilligt. Nu krävs en rad åtgärder för att ett nej verkligen ska vara ett nej", skriver M:s migrationspolitiska talesperson Maria M Stenergard på Twitter.

Det färdiga förslaget ska presenteras för regeringen i augusti, enligt Ekot.


Nyheter från förstasidan

"Mirakel" krävs för att rädda Löfven

I princip klart att regeringen faller. Nu jobbar han helg för att hinna bevilja bidrag till alla viktiga särintressen innan befogenheterna avskaffas på måndag.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.