Talet "Det kan bli krig i Sverige" kan göra civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) till nobelpristagare.

Ministern kan få Nobelpris för krigstalet

Publicerad 1 april 2024 kl 08.11

Kulturnyheter. Civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) har nominerats till Nobelpriset i litteratur för sitt uppmärksammade tal "Det kan bli krig i Sverige". Det uppger Svenska Akademien, som utser pristagarna, i ett pressutskick.

Dela artikeln

Denna vecka offentliggör Svenska Akademien namnen på de personer som har nominerats till Nobelpriset i litteratur. Ett nomineringsförfarande som är nytt för i år.

På måndagen stod det klart att civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin tilldelas årets första nominering för sitt tal "Det kan bli krig i Sverige". Talet höll han under Folk och försvars rikskonferens i Sälen i januari och det blev snabbt känt såväl för sitt allvarsamma innehåll som för den höga stilistiska nivån.

"Jag vill inte i första hand vädja till din rädsla" och "låt mig göra det med ämbetets kraft" är några av de mest berömda raderna i det mycket uppmärksammade talet.

Akademiledamoten Peter Englund offentliggjorde nomineringen vid en ceremoni i börshuset i Gamla stan i Stockholm på måndagen och delade samtidigt med sig av Svenska Akademiens motivering, som lyder:

"För att med sitt upphöjda retoriska snille och med fosterländskt lugn ha förklarat allvarstidens bistra verklighet för en ännu ovetande svensk allmänhet."

Carl-Oskar Bohlin har själv kommenterat nomineringen i ett skriftligt uttalande till TT.

"Emedan jag kände på mig att detta var en del av utfallsrummet är jag överraskad och glad över ehuru juryn har resonerat", skriver han och fortsätter:

"Sedan jag avhöll mitt tal i januari har de positiva reaktionerna från allmänheten strömmat in till regeringskansliet. Att jag nu erhåller ett erkännande ävensom från Svenska Akademien är utomordentligt glädjande".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.