Val 2018
Ali Khalil, som anordnade mötet och i ett telefonsamtal pratade om hur många muslimska röster Moderaterna skulle kunna få, får nu lämna Miljöpartiet.

Moderaterna skulle få 3.000 röster – mot bygglov för moské

Publicerad 7 september 2018 kl 08.56

Inrikes. Miljöpartiets gruppledare i Botkyrka kommun, Ali Khalil, får nu gå sedan Uppdrag granskning avslöjat att han bjudit in Moderaterna till en moské där dessa sedan erbjudits 3.000 av församlingens röster. Detta i utbyte mot att muslimerna fick bygga en ny moské. Rösterna skulle troligen ha inneburit ett maktskifte i kommunen.

Gilla artikeln på Facebook

Det är SVT:s Uppdrag granskning som gjort det makabra avslöjandet.

Ali Khalil, Miljöpartiets gruppledare i Botkyrka kommun, ska ha bjudit in Moderaterna till Alby moské.

Där ska det moderata oppositionsrådet Stina Lundgren med sekreterare erbjudits 3.000 röster i utbyte mot att partiet beviljade bygglov till en ny moské.

– Det är de som kommer till moskén varje fredag, och den målgruppen är väldigt lyhörd till imamen. Om imamen säger att ”vi bedömer att Moderaterna är det bästa valet för oss, de hör våra problem, de har lovat att bekämpa våra problem och trygga vår existens”. Då gör människorna det, säger Ali Khalil i en inspelning.

Det var församlingen själv som först erbjöd 3.000 röster. Khalil säger i inspelningen att siffran är "rimlig", men tillägger även att det mer realistiskt förmodligen handlar om 1.000-1.500 röster eftersom det är så kort inpå valet.

Det stora antalet röster hade kunnat betyda ett maktskifte i kommunen, som länge styrts av de rödgröna.

Stina Lundgren förklarar att hon blev helt chockad av erbjudandet, och aldrig övervägde att ta det.

Statsvetaren Bo Rothstein reagerar också starkt på uppgifterna och menar att det handlar om korruption, normalt ovanlig i västvärlden.

– Det är ju en ovanlig typ av politisk uppgörelse i vår del av världen och vi kan som forskare visa att den här typen av politik har, om detta sprider sig och blir väldigt allmänt, negativa effekter på demokratins förmåga att leverera mänsklig välfärd, säger han till Uppdrag granskning.

Avslöjandet har nu gjort att Ali Khalil tvingas lämna sitt uppdrag inom Miljöpartiet. Partisekreteraren Amanda Lind förklarar i efterhand till SVT att beteendet är "helt förkastligt" och att partiet tar helt avstånd från det. Man har nu inlett ett uteslutningsärende mot honom.

Han själv förnekar dock uppgifterna och menar att Uppdrag gransknings tolkning av inspelningen är "jättekonstig".

Se hela reportaget HÄR.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0