Morgan Johansson: Danmark borde lära av Sverige

Publicerad 24 oktober 2020 kl 16.29

Inrikes. Danmark borde lära sig av Sverige när det gäller att hantera gängkriminella. Det påstår justitieminister Morgan Johansson (S) i Ekots lördagsintervju.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i Ekots lördagsintervju som justitieminister Morgan Johansson intervjuas om bland annat invandring och gängkriminalitet.

Han påstår att Sverige inte längre ska vara en "magnet" för asylsökare, något som SD-riksdagsledamoten Jonas M Andersson direkt gick till angrepp mot på Twitter och kallar "fake news".

"Nej, det är en läpparnas bekännelse. Socialdemokraterna är för en ökning av den asylrelaterade invandringen. Morgan Johansson tyckte när Migrationskommitténs slutbetänkande släpptes att den nuvarande nivån på ungefär 22.000 asylsökande per år är en rimlig nivå", skriver SD-politikern på lördagen.

Morgan Johansson säger också i lördagsintervjun att Danmark borde följa Sverige när det kommer till att bekämpa brott.

Han hävdar bland annat att Sverige oftare dömer till livstids fängelse.

Detta säger han dagen efter att Wilma Anderssons mördare fick sänkt straff från livstids fängelse till 18 år. Flickan fick huvudet avskuret.

– Danmark kan ibland titta på oss. Vi är ett land som till exempel i mycket högre utsträckning dömer till livstids fängelse än Danmark. Det är inte bara så att Danmark är hårdare än vad vi är, ibland är vi hårdare än Danmark, säger Morgan Johansson i SR.

Men några visitationszoner, som Danmark har, vill Johansson inte införa i Sverige. Det kan drabba oskyldiga, anser han. Den svenske ministern vill i stället se utökade möjligheter till husrannsakan.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0