Mordet på Wilma

Wilmas mördare slipper livstid – hovrätten sänker straffet

Publicerad 23 oktober 2020 kl 11.05

Inrikes. Hovrätten ändrar nu livstidsdomen mot Tishko Ahmed för mordet på Wilma Andersson förra året. Hovrätten fastställer tingsrättens dom i skuldfrågan men bestämmer påföljden till ett tidsbestämt fängelsestraff om 18 år.

Dela artikeln

Det var i juli som Tishko Ahmed, 23, dömdes i Uddevalla tingsrätt till livstids fängelse för styckmordet på 17-åriga Wilma Andersson, som var hans tidigare flickvän.

Han dömdes för mord och brott mot griftefrid, i enlighet med åtalet.

"Tingsrätten konstaterar i domen att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen i Uddevalla i november 2019 genom upprepat våld uppsåtligen berövat sin flickvän livet och därefter hanterat kroppen genom att avskilja huvudet och förvara detta i sin bostad samt genom att undanskaffa resten av kroppen på okänd plats", skrev tingsrätten.

23-åringen dömdes även betala skadestånd till flickvännens föräldrar och syster med vardera 60.000 kronor samt ersätta dödsboet för begravningskostnaderna.

Efter domen har Ahmed sagt att han vill frias helt.

Hovrätten fastställer idag tingsrättens dom i skuldfrågan men bestämmer påföljden till ett tidsbestämt fängelsestraff om 18 år.

Överinstansen gör i stort sett samma bedömningar som tingsrätten i fråga om vad som är utrett om händelsen. Hovrätten anser dock att en del av gärningsbeskrivningen som rör arten av det våld som lett till hennes död inte är styrkt.

"När det gäller påföljden ändrar hovrätten tingsrättens dom. Hovrätten anser att brottsligheten har innefattat många försvårande omständigheter. Något annat är dock inte visat än att mordet skett utan avsiktsuppsåt från mannens sida. Omfattningen av våldet och händelseförloppet har inte heller närmare kunnat utredas. Vid en sammantagen bedömning har hovrätten, utifrån då gällande lagstiftning, kommit fram till att omständigheterna inte varit så synnerligen försvårande att det finns skäl för livstids fängelse. Omständigheterna har däremot varit så försvårande att påföljden för brottsligheten ska bestämmas till det högsta tidsbestämda fängelsestraffet om 18 år", skriver hovrätten.

Precis som tingsrätten anser hovrätten att Tishko Ahmed ska betala skadestånd till offrets anhöriga och till dödsboet.

Hovrätten är enig i sin dom.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0