Sverige byter åsikt
Justitie- och migrations­minister Morgan Johansson (S).

Morgan Johansson: "Oacceptabelt" med illegala invandrare i Sverige

Publicerad 25 mars 2021 kl 12.39

Inrikes. Att det finns illegala invandrare – eller "papperslösa flyktingar" som de brukar kallas av journalister – i Sverige är "oacceptabelt". Det säger Morgan Johansson (S), som nu föreslår nya regler för att identifiera fler personer som vistas i Sverige utan tillstånd.

Gilla artikeln på Facebook

– Det är oacceptabelt att personer vistas i Sverige utan tillstånd. Nu ökar vi polisens förut­sätt­ningar att kunna identi­fiera fler personer. Vi för­svårar också för dem som vill miss­bruka rese­hand­lingar för att olov­ligen resa in i Sverige, säger justitie- och migrations­minister Morgan Johansson i ett uttalande på regeringens hemsida.

Utländska medborgare som vistas i Sverige är skyldiga att på begäran över­lämna sitt pass och andra hand­lingar till polisen för att visa att han eller hon har rätt att uppe­hålla sig i landet. I proposi­tionen föreslår regeringen ytter­ligare verktyg till myndig­heterna för att kontrollera detta.

Till exempel blir det möjligt att foto­grafera och, förutsatt att personen har fyllt 14 år, ta finger­avtryck vid inre utlän­nings­kontroller. Om det visar sig att perso­nen inte har rätt att vistas i Sverige ska upp­gifterna kunna lagras i ett register för fram­tida jäm­förelser.

I proposi­tionen föreslår rege­ringen också att till­gången till rese­dokument och så kallade främlings­pass som utfärdas av Migrations­verket begränsas. Bland annat ska främlings­pass i vissa fall kunna beviljas högst tre gånger under en fem­årsperiod. Främlings­pass och rese­doku­ment ska också kunna åter­kallas om inne­havaren inte längre har rätt till sådana doku­ment.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2021.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0