Rasmus Ling (Miljöpartiet) t.v.

MP-kraven mitt i pandemin: Generösare invandring och mer klimatfokus

Publicerad 4 maj 2020 kl 18.05

Inrikes. Även under dödliga pandemier måste klimat och generös invandring ha en hög prioritet. Det är nu budskapet från Miljöpartiet och dess ungdomsförbund.

Gilla artikeln på Facebook

Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling förnyar nu sina krav på en mer generös tillämpning av "gymnasielagen", varigenom tusentals afghanska män fått en utökad chans att stanna i Sverige.

Han vill att regeringen ändrar regelverket, så att kravet på en varaktig anställning sex månader efter färdig gymnasieutbildning förlängs, samt att fler anställningsformer accepteras för att få permanent uppehållstillstånd.

Redan i början av april ville Ling ge permanenta uppehållstillstånd till de invandrare som tillfälligt fått stanna enligt gymnasielagen. Hans argument är att coronakrisen förändrat hela situationen, och att det inte är afghanernas fel att vi fått en pandemi.

– Förutsättningarna har ändrats så exceptionellt. Det måste man se och släppa sina ideologiska käpphästar och hantera den här krisen mer pragmatiskt. I det här läget gör vi ju drastiska beslut för väldigt många grupper i samhället, företag, anställda, studenter och andra, och så gör vi även för den här gruppen, sade han i P1 Morgon i april.

När regeringen nu satsar miljarder på andra åtgärder i krisen, borde även invandrare utan asylskäl få ta del av den kakan, anser han.

Idag skriver Rasmus Ling på Aftonbladet Debatt:

"I Sverige har regeringen lagt fram sex extrabudgetar med stöd till företag, kommuner och enskilda. Bara häromdagen presenterades ett företagsstöd för 39 miljarder. I det här läget är det mer än rimligt att också justera gymnasielagen... Ingen hade i ett normalt läge ändrat reglerna för a-kassan retroaktivt, men det har vi gjort för att undvika orimliga konsekvenser. I kris måste man handla pragmatiskt."

Samtidigt kräver Lovisa Berglund, infrastrukturpolitisk talesperson för Grön Ungdom, att mer fokus åter läggs på den så kallade klimatfrågan.

Hon är kritisk till att Moderaterna, som hon uttrycker det, försöker "låsa fast" svenskarna i ett bilberoende genom att vilja ta bort parkeringsavgifter i städer under coronasmittan för att stimulera handeln och ekonomin.

"Att färre människor åker kollektivt eller cyklar är en katastrof både för miljön och för folkhälsan. Nej, coronakrisen får inte bli en ursäkt för Moderaterna att strunta i klimatpolitiken. Bara för att vi nu står mitt i en pandemi betyder det inte att vi kan lägga allt annat åt sidan. Det vore att skjuta oss själva i foten", skriver hon på Aftonbladet Debatt.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronalagen förlängs till 2022

Socialutskottet ger grönt ljus. Den "tidsbegränsade" lagen skulle ha löpt ut sista september.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.