Elisabeth Svantesson (M).

M:s senaste utspel: "Invandringen till Sverige är inte lönsam"

Publicerad 8 februari 2018 kl 19.40

Inrikes. Nu vill plötsligt Moderaterna att regeringen ska redovisa hur mycket invandringen till Sverige kostar. Partiet kan också tänka sig en maxgräns för vad invandringen får kosta och hur många som får komma hit, skriver DN på torsdagskvällen. Enligt Moderaterna är det en "skyldighet" mot medborgarna att tala om vad det kostar, heter det nu.

Dela artikeln

Lagom till riksdagsvalet kräver nu Moderaterna att regeringen på ett tydligt sätt ska redovisa vad invandringen till Sverige kostar.

Partiet utesluter inte att det behövs ett asyltak för hur många som ska få söka asyl här.

Enligt Moderaterna kommer kostnaderna för invandringen för 2018 uppgå till 40 miljarder kronor netto, baserat på en tidigare forskningsrapport i frågan.

– Vi har haft en tendens att inte prata om invandringens kostnader. Vi skulle inte låta något annat område öka i kostnader så dramatiskt utan att vi följer upp det, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) i en intervju med Dagens Nyheter.

Enligt Svantesson måste Sverige inleda en "seriös diskussion" och skaffa sig ett långsiktig förhållningssätt till invandringskostnaden. Det är en skyldighet mot medborgarna att tala om vad det kostar, anser hon.

Svantesson förutspår att kostnaderna riskerar att bli väldigt höga i framtiden, eftersom de som kommit till Sverige de senaste åren har så låg utbildning. Hon säger rakt ut att dagens invandring inte är lönsam och påpekar även att nuvarande invandringsnivåer inte är hållbara.

Hennes uttalanden är en helomvändning i jämförelse med tidigare partiledaren Fredrik Reinfeldts uppmaning till svenskarna om att "öppna era hjärtan".

När Sverigedemokraterna förra året lade en motion om att utreda Stockholms stads kostnader för invandringen väckte det raseri bland andra partier.

Enligt Moderaterna fanns det då inga gränser för hur mycket invandringen fick kosta de svenska skattebetalarna.

– När det gäller människor som är på flykt undan krig, struntar jag i vad det kostar, sade oppositions­borgarrådet Cecilia Brinck (M) i april 2017.

DN skriver idag att Moderaterna "går just nu i täten för en stramare syn på invandring och integration" bland de svenska partierna.


Nyheter från förstasidan

Skuldsatta dödsbon ökar när fler boomers dör

"Det kan bli en överraskning". Banken har förtur när den belånade generationen går bort.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Mer från Inrikes

Henke Larsson: Jag ser inte mig själv som svensk

"Betraktar mig själv som utlänning".. Har samma inställning trots 106 landskamper för Sverige.0 

Regeländring för invandrare. Hälften av alla som börjar SFI hoppar av idag.0 

Utsatta området tas över av konkursförvaltare. Nu har beslutet klubbats av Stockholms tingsrätt.0 

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur