Elisabeth Svantesson (M).

M:s senaste utspel: "Invandringen till Sverige är inte lönsam"

Publicerad 8 februari 2018 kl 19.40

Inrikes. Nu vill plötsligt Moderaterna att regeringen ska redovisa hur mycket invandringen till Sverige kostar. Partiet kan också tänka sig en maxgräns för vad invandringen får kosta och hur många som får komma hit, skriver DN på torsdagskvällen. Enligt Moderaterna är det en "skyldighet" mot medborgarna att tala om vad det kostar, heter det nu.

Gilla artikeln på Facebook

Lagom till riksdagsvalet kräver nu Moderaterna att regeringen på ett tydligt sätt ska redovisa vad invandringen till Sverige kostar.

Partiet utesluter inte att det behövs ett asyltak för hur många som ska få söka asyl här.

Enligt Moderaterna kommer kostnaderna för invandringen för 2018 uppgå till 40 miljarder kronor netto, baserat på en tidigare forskningsrapport i frågan.

– Vi har haft en tendens att inte prata om invandringens kostnader. Vi skulle inte låta något annat område öka i kostnader så dramatiskt utan att vi följer upp det, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) i en intervju med Dagens Nyheter.

Enligt Svantesson måste Sverige inleda en "seriös diskussion" och skaffa sig ett långsiktig förhållningssätt till invandringskostnaden. Det är en skyldighet mot medborgarna att tala om vad det kostar, anser hon.

Svantesson förutspår att kostnaderna riskerar att bli väldigt höga i framtiden, eftersom de som kommit till Sverige de senaste åren har så låg utbildning. Hon säger rakt ut att dagens invandring inte är lönsam och påpekar även att nuvarande invandringsnivåer inte är hållbara.

Hennes uttalanden är en helomvändning i jämförelse med tidigare partiledaren Fredrik Reinfeldts uppmaning till svenskarna om att "öppna era hjärtan".

När Sverigedemokraterna förra året lade en motion om att utreda Stockholms stads kostnader för invandringen väckte det raseri bland andra partier.

Enligt Moderaterna fanns det då inga gränser för hur mycket invandringen fick kosta de svenska skattebetalarna.

– När det gäller människor som är på flykt undan krig, struntar jag i vad det kostar, sade oppositions­borgarrådet Cecilia Brinck (M) i april 2017.

DN skriver idag att Moderaterna "går just nu i täten för en stramare syn på invandring och integration" bland de svenska partierna.


Nyheter från förstasidan

Sonesson (M): "Väck misstroende mot Morgan Johansson"

Staffanstorps starke man har tröttnat på våldet. "Allt fler oskyldiga förbipasserande drabbas av förlupna kulor och sprängningar."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Märkliga liberala konspirationsteorier om alternativmedia.0 

Vetenskap

Banbrytande läkemedel föryngrar människor. Forskarna själva chockade av resultatet.0 Plus

Ny storstudie avslöjar IQ-skillnaderna mellan vita och svarta. Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0