Asylkaoset

MSB planerar för nya tältläger

Publicerad 19 november 2015 kl 13.45

Inrikes. MSB och Fortifikationsverket har nu identifierat ytterligare fyra platser som kan användas för tältläger åt asylsökare. Lägren planeras i kommunerna Gävle, Värmdö, Uppsala och Flen.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan tidigare har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, föreslagit att slå upp ett tältläger i Revinge utanför Lund. Nu har myndigheten hittat fler ställen.

– MSB och Fortifikationsverket jobbar för att hjälpa Migrationsverket med boendeplatserna, men kan inte skaffa fram antalet önskade platser innan årsskiftet. Dock har vi identifierat fyra platser där det är möjligt att etablera asylboenden i form av tält. Dessa kan anpassas för drift i tre år, berättar Ann-Charlotte Zachrisson, operativ chef på MSB i ett pressmeddelande.

Det rör sig om Gävle övningsfält i Gävle kommun, Myttinge i Värmdö kommun, Skogstibble i Uppsala kommun och Jättuna i Flens kommun.

– Vi kommer att fortsätta att identifiera mark som bedöms vara lämplig för asylboende i tält. MSB kommer genom länsstyrelserna att ge kommunerna i uppdrag att identifiera kommunal eller privat mark som enligt upprättad kravspecifikation uppfyller grundkraven, säger Ann-Charlotte Zachrisson.

MSB bedömer i samråd med Migrationsverket att det är lämpligt att ha 500–1000 platser per boende och att det initialt kan skapas boenden för totalt cirka 3.000 personer i och med de fyra nya platserna.
Tidplan och påverkansfaktorer för etableringen av boenden

Men processen kommer att ta tid. Från projektering till uppförande av asylboendena beräknas det ta cirka 12 månader. Det inkluderar till exempel bygglovsprocess, upphandling av tjänster och material och markberedning.

För att kunna använda boendetälten under en treårsperiod måste marken förberedas och iordningsställas, hårdgöring och dränering är nödvändig. Teknisk infrastruktur för el, vatten och avlopp måste också förberedas.

Migrationsverket ska nu ta ställning till underlaget från MSB och Fortifikationsverket. För att kunna påbörja det konkreta arbetet krävs också beslut av regeringen.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Mer från Inrikes

Mohamad, 23, åtalas för mordet på Tommie Lindh

Den 19-årige svensken fick kniven i hjärtat.. Gärningsmannen hotade sedan att mörda även kvinnan han våldtog.0 

Kritikstorm när Svenska kyrkan försvarar islamistkopplad grupp

Flera vill gå ur kyrkan.. "Eftersom ni stödjer och samarbetar med organisationer kopplade till terrorister vill jag lämna Svenska kyrkan."0 

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0