Asylkaoset

MSB planerar för nya tältläger

Publicerad 19 november 2015 kl 13.45

Inrikes. MSB och Fortifikationsverket har nu identifierat ytterligare fyra platser som kan användas för tältläger åt asylsökare. Lägren planeras i kommunerna Gävle, Värmdö, Uppsala och Flen.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan tidigare har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, föreslagit att slå upp ett tältläger i Revinge utanför Lund. Nu har myndigheten hittat fler ställen.

– MSB och Fortifikationsverket jobbar för att hjälpa Migrationsverket med boendeplatserna, men kan inte skaffa fram antalet önskade platser innan årsskiftet. Dock har vi identifierat fyra platser där det är möjligt att etablera asylboenden i form av tält. Dessa kan anpassas för drift i tre år, berättar Ann-Charlotte Zachrisson, operativ chef på MSB i ett pressmeddelande.

Det rör sig om Gävle övningsfält i Gävle kommun, Myttinge i Värmdö kommun, Skogstibble i Uppsala kommun och Jättuna i Flens kommun.

– Vi kommer att fortsätta att identifiera mark som bedöms vara lämplig för asylboende i tält. MSB kommer genom länsstyrelserna att ge kommunerna i uppdrag att identifiera kommunal eller privat mark som enligt upprättad kravspecifikation uppfyller grundkraven, säger Ann-Charlotte Zachrisson.

MSB bedömer i samråd med Migrationsverket att det är lämpligt att ha 500–1000 platser per boende och att det initialt kan skapas boenden för totalt cirka 3.000 personer i och med de fyra nya platserna.
Tidplan och påverkansfaktorer för etableringen av boenden

Men processen kommer att ta tid. Från projektering till uppförande av asylboendena beräknas det ta cirka 12 månader. Det inkluderar till exempel bygglovsprocess, upphandling av tjänster och material och markberedning.

För att kunna använda boendetälten under en treårsperiod måste marken förberedas och iordningsställas, hårdgöring och dränering är nödvändig. Teknisk infrastruktur för el, vatten och avlopp måste också förberedas.

Migrationsverket ska nu ta ställning till underlaget från MSB och Fortifikationsverket. För att kunna påbörja det konkreta arbetet krävs också beslut av regeringen.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Inrikes

Riksåklagaren överklagar våldtäktsdom till HD

Ung kvinna våldtogs under knivhot.. Inte grovt brott, ansåg både tingsrätten och hovrätten.0 

Här blir guvernören misshandlad på scenen

Dramat i Iran fångat på film.. Angriparen kränkt för att hans fru blev vaccinerad av manlig läkare.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0