Asylkaoset

M-företrädare lanserar invandringspolitiskt förslag från Ny Demokrati

Publicerad 9 mars 2016 kl 11.44
Av Mattias Albinsson

Politik. En lång rad moderata företrädare nylanserar nu ett av Ny Demokratis gamla politiska förslag från valrörelsen 1991 – att flyktingar som kommer till Sverige inte ska få bidrag utan lån som de senare måste betala tillbaka.

Gilla artikeln på Facebook

Moderaterna har den senaste tiden anklagats för att sno politiska idéer från Sverigedemokraterna. Nu nylanserar dessutom flera partiföreträdare, däribland riksdagsledamoten Sofia Fölster, ett politiskt förslag som lades av Ny Demokratis partiledare Ian Wachtmeister under valrörelsen 1991.

Förslaget går i korthet ut på att asylsökare inte ska få bidrag när de kommer till Sverige utan istället ta lån som de senare måste betala tillbaka. Idéerna presenteras i en debattartikel i Svenska Dagbladet och har undertecknats av Benjamin Dousa, som är riksordförande för Moderata studenter, samt tjugo distriktsordföranden från Moderata ungdomsförbundet.

"Om staten måste lånefinansiera migrationskostnader och skicka notan till framtida generationer är det i stället rimligare att låta individen bekosta sin egen välfärd", skriver M-företrädarna i sin debattartikel där de även ondgör sig över att det tar så pass lång tid för Migrationsverket att fatta beslut i varje asylärende.

När Ny Demokratis Ian Wachtmeister debatterade i valrörelsen 1991 lät det förvillande likt.

– Vi tycker att alla bidrag som ges ska ersättas med lån, därför att den som tar ett lån misstänks inte för att leva på andra. Vi tycker att behandlingstiden ska kortas ned för alla asylärenden, sade han då.

Trots att moderata företrädare nu tycks damma av Ny Demokratis gamla politiska förslag var det inte aktuellt vid valet för 25 år sedan att inkludera partiet i den borgerliga regeringen.

– En majoritetsregering, det vi strävade efter, är icke möjligt, sade moderatledaren Carl Bildt efter valet.

Fria Tider har sökt Sofia Fölster och Benjamin Dousa för en kommentar till debattartikeln.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Tre skadade i "grovt våldsbrott"

Barn bland de skadade. Lycksele lasarett går upp i stabsläge efter händelsen.0 

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0