Muslimsk pojke frias för hets mot judar

Publicerad 3 november 2014 kl 20.24

Lag & Rätt. En 16-årig muslimsk pojke frias för hets mot folkgrupp efter att ha åtalats för att tillsammans med en kamrat ha klottrat hakkors och överstrukna Davidsstjärnor på fasader i Göteborg.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 2 augusti i år som 16-åringen, i sällskap med en minderårig bekant, begav sig till Götplatsen i Göteborg inför en demonstration mot Israel. Där klottrade de ned konstmuseet och konserthuset med antiisraeliska och antijudiska budskap.

På fasaderna sprejade de bland annat slagorden "Bojkotta Israel", "Free Gaza" och "Wake up people", samt överkryssade Davidsstjärnor och ett hakkors. Enligt åklagaren gjorde sig 16-åringen därmed skyldig till hets mot folkgrupp genom att "uttrycka missaktning för folkgrupp med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung".

Göteborgs tingsrätt skriver dock i sin friande dom att uppmaningarna "näppeligen kan ses som hets mot folkgrupp utan snarare som uttryck för gjorda ställningstaganden". Eftersom 16-åringen hävdar att det var hans minderåriga kamrat som sprejade krysset över Davidsstjärnan och klottrade hakkorset anser domstolen inte att det inte är bevisat att den tilltalade gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp. Han döms dock för skadegörelse och ska ersätta fastighetsägaren med 4.150 kronor.

I ett jämförbart fall dömdes en 15-årig svensk pojke tidigare i år till ungdomsvård för hets mot folkgrupp efter att ha klottrat ett hakkors samt budskapet "tack för mopeden pappa" på ett sopskjul utanför en skola i Hässleholm. Enligt hovrätten hade pojken därmed medvetet gett uttryck för "hot eller missaktning mot den judiska folkgruppen och förintelsen av flera miljoner människor, främst av judisk härkomst, under andra världskriget".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Därför drabbas inte barn hårt av viruset. Väldigt få utvecklar allvarliga symtom.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus