Professor Kristina Sundquist, som är ansvarig för studien, är chockad av Överklagandenämndens beteende.

Myndighet kräver åtal mot forskare som undersökte invandrarvåldtäkter

Publicerad 21 oktober 2021 kl 10.10

Vetenskap. Överklagandenämnden för etikprövning (ÖNEP) åtalsanmälde en studie som visade invandrares kraftiga överrepresentation vid våldtäkter. När åklagaren nu beslutar att inte inleda förundersökning har ÖNEP begärt en överprövning av åklagarens beslut, skriver Läkartidningen.

Gilla artikeln på Facebook

Fyra medicinforskare vid Lunds universitet låg bakom studien, som fick medieuppmärksamhet när den publicerades i juni i år.

Forskarna kunde bland annat visa att 60 procent av dem som under åren 2000 till 2015 dömts för våldtäkt hade utländsk bakgrund.

Överklagandenämnden för etikprövning, ÖNEP, åtalsanmälde studien med hänvisning till att forskningen saknade etiktillstånd.

– Vi anser att de visserligen haft ett etikprövningstillstånd, men det omfattar inte de känsliga personuppgifter som de använder i publikationen som vi har slagit ned på, säger Jörgen Svidén, kanslichef på ÖNEP, till Läkartidningen.

Han tycker att det är "mycket märkligt" att åklagaren inte gått vidare med en förundersökning.

Professorn: "Chockerande"
Kristina Sundquist, professor i allmänmedicin vid Lunds universitet och ansvarig för studien, kan inte förstå varför ÖNEP plötsligt blivit så intresserade av att åtala henne.

– Vår forskargrupp har i mer än 20 år arbetat med de unika registerdata som finns i Sverige. Vi har i alla år varit ytterst noggranna med att söka etiktillstånd för alla våra studier. Så även den här gången. Vi ansåg ju att vi hade ett giltigt etiktillstånd, med de ändringar som vi hade ansökt om hos etikkommittén och fått beviljade, säger Kristina Sundquist till Läkartidningen.

Kristina Sundquist uppger att hon blev chockad av åtalsanmälan. Att Överklagandenämnden nu begärt en överprövning är "nästan är ännu mer chockerande", säger hon till tidningen.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Våldsamma scener i Östeuropa. By gick samman för att hämnas sexmordet på 8-åringen.0 Plus

Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.