Brottslig forskning?

2.000 forskare i uppror mot politiskt korrekt "etikprövning"

Publicerad 11 maj 2023 kl 16.32

Inrikes. Över 2.000 forskare har undertecknat ett öppet brev till riksdagsledamöter som kräver en förändring av det svenska systemet för så kallad etikprövning av forskning. Det rapporterar Forskning & Framsteg.

Dela artikeln

Kritiken mot Etikprövningsmyndigheten och Önep, Överklagandenämnden för etikprövning, har ökat under de senaste veckorna. Flera debattartiklar har pekat på negativa effekter av det nuvarande systemet.

Fria Tider har tidigare skrivit om hur vänsteraktivister i Önep försökt få professor Kristina Sundquist vid Lunds universitet dömd för brott för att hon forskat om invandrarvåldtäkter.

I början av maj slog statsvetarna Peter Esaiasson och Jacob Sohlberg larm om etiksystemet i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Där berättade att de fått avslag från Etikprövningsmyndigheten på sin ansökan om att intervjua boende i Göteborgsgettona Hammarkullen och Biskops­gården om samhällsfrågor.

"En maktfullkomlig och godtycklig etikprövnings­myndighet är ett hinder för forskningen. I framgångsrika forsknings­nationer hanteras etikfrågorna internt inom universiteten. Om nu politikerna vill ha en annan ordning i Sverige får de hålla bättre koll på sherifferna som de givit makten att bestämma. Aktiva forskare har annat att göra än att oroa sig över nyckfull myndighets­utövning", skriver duon.

Etikprövningssystemet kallas i det öppna brevet från de 2.000 forskarna för ett ”akut hot mot svensk samhällsvetenskap och humaniora”.

Carl Öhman, biträdande lektor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, är initiativtagare till uppropet.

– Det nuvarande systemet gör att en stor del av den samhällsvetenskapliga forskningen blir omöjlig att genomföra, säger han till Forskning & Framsteg.

Etikprövningslagen säger att forskning som innehåller ”känsliga personuppgifter” eller personuppgifter om brott ska etikprövas på förhand. Öhman anser att det är ett demokratiskt problem att forskare får svårt att granska makthavare eller ens använda material som är publicerat offentligt, utan att först ansöka om etikprövning.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Just nu: Israel bombar Iran

Hämnden. Även mål i Irak och Syrien bombas, enligt uppgift.0 

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.