Jessica Ohlson.

Myndighet stoppar SDU-bidrag – anses ha fel åsikter

Publicerad 19 december 2016 kl 13.05
Av Mattias Albinsson

Politik. SDU får sin bidrags­ansökan för nästa år avslagen av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhälles­frågor (MUCF). MUCF stoppar bidrag till organisationer som anses hysa fel politiska åsikter.
– Om man i sina idéprogram inte erkänner alla människors lika rättigheter och rätt till demokratin, förklarar MUCF:s kommunikations­chef Johnny Lindqvist.

Gilla artikeln på Facebook

Ung Vänster, Sveriges Unga Muslimer och Sverige­demokraternas tidigare ungdoms­förbund SDU är tre ungdoms­organisationer som får avslag på sina ansökningar om bidrag inför nästa år.

Ung Vänster får avslag eftersom de "inte har god ordning på sin ekonomiska hantering och därför inte kan beviljas organisationsbidrag" medan SDU nekas skattemedel eftersom deras "tolkning av nationalism" inte anses "förenligt med respekten för demokratins idéer, jämställdhet och förbud mot diskriminering" heter det.

När Fria Tider pratar med MUCF:s kommunikations­chef Johnny Lindqvist vill han inte kommentera det enskilda nekandet av bidrag, utan förklarar det mer generellt:

– Om man i sina idéprogram inte erkänner alla människors lika rättigheter och rätt till demokratin, säger han.

Han vill inte gå in på vad det betyder, men menar att vissa politiska åsikter helt enkelt inte går för sig i Sverige.

– Man måste erkänna och jobba för ett demokratiskt samhälle, säger Lindqvist.

I ett press­meddelande är SDU kritiskt mot beslutet, i synnerhet mot bakgrund av att MUCF beviljar Sveriges förenade muslimer bidrag, en islamistisk organisation med starka band till terrorgruppen Islamiska staten.

SDU har tidigare fått bidrag för 2015 och 2016, men nekades bidrag åren dessförinnan. Förbunds­ordförande Jessica Ohlson är förvånad över att SDU plötsligt nekas bidrag eftersom idéprogrammet, enligt henne, i princip ser identiskt ut idag som för ett år sedan. Hon säger att avslaget kommer överklagas.

– Ja, det kommer vi att göra. Inom två veckor ska det överklagas och det kommer vi att ordna, säger hon till Fria Tider.

Ohlson säger också att SDU är beroende av bidrag för att kunna överleva.

– Det är helt avgörande för att vi ska kunna bedriva någon verksamhet. Vi har inga andra inkomstkällor än statliga bidrag, säger Jessica Ohlson.

SDU – Sverigedemokratisk ungdom – var fram till september 2015 Sverige­demokraternas ungdomsförbund då partiet kapade alla band till det som reaktion på att Jessica Ohlson valts till ny förbunds­ordförande – ett val som inte var sanktionerat av partitoppen.

En massutrensning av parti­medlemmar som var aktiva i SDU eller kunde misstänkas vara lojala med förbundet inleddes samtidigt. Utrensningen, som saknar motstycke i svensk politisk historia, blev avslutningen på en långdragen intern maktstrid.

Läs Fria Tiders artikelserie: Maktstriden i SD


Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.