Turkiets krig i Syrien
MOTAS BORT: Den kurdiska kommunistgerillan YPG (SDF) betraktas av Turkiet som en gren av den terrorstämplade vänsterextrema organisationen PKK. Men nu tvingas gerillan troligen dra sig tillbaka från den turkiska gränsen.

Nära syrisk-turkisk konfrontation i Syrien

Publicerad 16 oktober 2019 kl 06.16

Utrikes. Turkiska marktrupper kommer allt närmare den viktiga staden Manbij i norra Syrien, där syriska regeringstrupper redan finns posterade efter att ha bjudits in av kurderna. En rysk militärstyrka ska nu försöka hålla parterna isär, skriver Al Jazeera, vars experter tror att Vladimir Putin snart kan förmå parterna till ett fredsavtal.

Dela artikeln

Efter att den turkiska framryckningen gått som planerat öster om Eufrat siktar nu Turkiet in sig på staden Manbij, som har en arabisk majoritet men som kurderna i milisen SDF har ockuperat med USA:s stöd sedan 2016.

Numera turk-allierade FSA började postera sig i Manbijs utkanter sent på måndagen, efter att USA lämnat området med sina trupper.

Beslutet från USA kommer efter att syriska regeringstrupper satt kurs mot staden efter att kurdiska SDF i grevens tid gått med på en fredsuppgörelse som Putin förhandlat fram, och som går ut på att Damaskus och kurderna ska alliera sig för att slå tillbaka Turkiets framryckningar.

På tisdagen anlände de första Assad-trupperna medan araber i staden åter hissade den syriska flaggan på sina byggnader. Samtidigt uppgav Ryssland att man patrullerar framför frontlinjerna mellan de Turkiet-allierade FSA-trupperna och den syriska arméns positioner för att förhindra en konfrontation.

I praktiken innebär händelseutvecklingen att SDF nu kan glömma att skapa en kurdisk stat i området. Något som många menar är rimligt eftersom majoritetsbefolkningen består av syriska araber och inte kurder. På andra sidan gränsen mot Irak har kurderna redan en egen autonom region.

Enligt Al Jazeera är Manbij mycket viktigt för att Turkiet ska kunna förverkliga sin plan om att skapa en "säker zon" utan kurdiska gerillakrigare, dit man kan utvisa 3,6 miljoner syrier som nu befinner sig i Turkiet i väntan på att få komma hem, men som annars sannolikt dyker upp i olika EU-länder i norra Europa.

En arab från Manbij som flytt till turkiska staden Sanliurfa säger till Al Jazeera att återvandring är precis vad han vill, och han välkomnar det turkiska intåget. Bakgrunden är att YPG (dåvarande namnet på kurdiska SDF) körde ut araber från de områden som de lyckades ta kontroll över efter att ha drivit ut IS. Amnesty kritiserade den kurdiska kommunistgerillan och påpekade att konfiskering av privat egendom utgör krigsbrott.

– Men vi är bröder med den kurdiska civilbefolkningen i Manbij. Våra problem började med YPG:s intåg, säger han.

Trots att Turkiets säkra zon nu stöter på motstånd ser det inte hopplöst ut att få till både ett fredsavtal och en återvandring från Turkiet, menar bedömare. Förklaringen är Rysslands inflytande.

Forskaren Marwan Kabalan vid Arabiskt centrum för forskning och politiska studier i Quatar säger att Moskva nu kan väntas nå ett "samförstånd" med Ankara som går ut på att SDF-milisen motas tillbaka från gränsområdena, vilket i praktiken skulle lämna kontrollen över territoriet i ryska händer.

För Turkiet ser en sådan lösning troligen ut att ha större chanser till framgång än Erdogans långvariga försök att få USA att acceptera hans planer på en säkerhetszon, vilka hittills mötts med protester, fördömanden och sanktioner.

I Manbij bor det ca 700.000 människor, varav 80 procent är etniska araber som i många fall är lojala med Assad.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lämnar SD efter Expressens bluffdrev

Tog skämt ur sitt sammanhang. Nu lovar Alexander Edbom att stämma vänstertidningen.0 

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.