Turkiets krig i Syrien

Ryssland och Turkiet överens om 34 mil lång "säkerhetszon" i Syrien

Publicerad 26 oktober 2019 kl 17.10

Utrikes. Ryssland och Turkiet ska nu ha kommit överens om att "rensa" ett 30 kilometer djupt och 340 kilometer långt område vid den syriska gränsen mot Turkiet. Det säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på lördagen, enligt Tass.

Gilla artikeln på Facebook

Tidigare i veckan undertecknade Rysslands president Vladimir Putin och hans turkiska kollega Recep Tayyip Erdogan ett memorandum om "gemensamma åtgärder" för att lösa situationen i nordöstra Syrien.

Enligt dokumentet ska rysk militärpolis och syriska gränsvakter gå in på den syriska sidan av den turk-syriska gränsen, för att underlätta avlägsnandet av kurdiska YPG-soldater samt deras vapen, skriver Tass.

Detta ska gälla inom 30 kilometer från den turkisk-syriska gränsen.

Kurdiska styrkor har fått 150 timmar på sig att lämna området.

Under lördagen säger Erdogan att Turkiet kommer att rensa området om YPG-styrkorna, som kan kallar för terrorister, inte på egen hand försvinner från området inom angiven tidsram.

– De senaste dagarna har det skett historiska händelser vid vår gräns. Vi försöker etablera en säkerhetszon. Vi har kommit överens med Ryssland om att rensa området 30 kilometer djupt och 340 kilometer långt, och sedan kommer vi att genomföra gemensamma patruller med Ryssland, sade Erdogan i tv-kanalen NTV enligt den ryska nyhetsbyrån.

Men om de kurdiska styrkorna inte helt lämnat inom 150 timmar, kommer Turkiet "hantera denna process", påpekar han.

Det Erdogan menar att Turkiet vill göra, är att upprätta ett säkert område för att kunna börja skicka tillbaka de 3,6 miljoner syrier som befinner sig i Turkiet. Men Turkiets intåg i norra Syrien delar världen i två delar. Kurderna, som stred mot Islamiska Staten, anser sig svikna.

"Turkiet kontrollerar redan sedan tidigare invasioner det guldfärgade området till vänster. Nu vill de ta hela norra gränsområdet i Syrien, hela vägen till norra Irak. Och tvångsflytta dit sunniaraber från helt andra delar av Syrien", skriver journalisten Magda Gad, utrikesreporter på Expressen, på Twitter på lördagen och publicerar en karta.


Soldiers of Odin

"Jaktsäsongen har inletts." Medborgargardet poserar med brännbollsträn och kedjor i film som textats på arabiska.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ungern: "Invandring är ingen mänsklig rättighet"

Menar termen missbrukas. "Används för att blanda sig i andra länder."0 

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Joakim Andersen har läst ny bok om identitetspolitik. Hysteriska feminister och "antirasister" tros vara resultat av att allt fler växer upp utan fäder och bröder.0 Plus

Vetenskap

Bomb- och skottsäker familjebil gör säljsuccé bland vanligt folk. Ny marknad: Bepansrade bilar för svenssons.0 Plus

Fick benmärg av donator – nu har all hans sperma donatorns DNA. Blodcancer kan botas med stamcellstransplantation.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0