Turkiets krig i Syrien

Ryssland och Turkiet överens om 34 mil lång "säkerhetszon" i Syrien

Publicerad 26 oktober 2019 kl 17.10

Utrikes. Ryssland och Turkiet ska nu ha kommit överens om att "rensa" ett 30 kilometer djupt och 340 kilometer långt område vid den syriska gränsen mot Turkiet. Det säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på lördagen, enligt Tass.

Gilla artikeln på Facebook

Tidigare i veckan undertecknade Rysslands president Vladimir Putin och hans turkiska kollega Recep Tayyip Erdogan ett memorandum om "gemensamma åtgärder" för att lösa situationen i nordöstra Syrien.

Enligt dokumentet ska rysk militärpolis och syriska gränsvakter gå in på den syriska sidan av den turk-syriska gränsen, för att underlätta avlägsnandet av kurdiska YPG-soldater samt deras vapen, skriver Tass.

Detta ska gälla inom 30 kilometer från den turkisk-syriska gränsen.

Kurdiska styrkor har fått 150 timmar på sig att lämna området.

Under lördagen säger Erdogan att Turkiet kommer att rensa området om YPG-styrkorna, som kan kallar för terrorister, inte på egen hand försvinner från området inom angiven tidsram.

– De senaste dagarna har det skett historiska händelser vid vår gräns. Vi försöker etablera en säkerhetszon. Vi har kommit överens med Ryssland om att rensa området 30 kilometer djupt och 340 kilometer långt, och sedan kommer vi att genomföra gemensamma patruller med Ryssland, sade Erdogan i tv-kanalen NTV enligt den ryska nyhetsbyrån.

Men om de kurdiska styrkorna inte helt lämnat inom 150 timmar, kommer Turkiet "hantera denna process", påpekar han.

Det Erdogan menar att Turkiet vill göra, är att upprätta ett säkert område för att kunna börja skicka tillbaka de 3,6 miljoner syrier som befinner sig i Turkiet. Men Turkiets intåg i norra Syrien delar världen i två delar. Kurderna, som stred mot Islamiska Staten, anser sig svikna.

"Turkiet kontrollerar redan sedan tidigare invasioner det guldfärgade området till vänster. Nu vill de ta hela norra gränsområdet i Syrien, hela vägen till norra Irak. Och tvångsflytta dit sunniaraber från helt andra delar av Syrien", skriver journalisten Magda Gad, utrikesreporter på Expressen, på Twitter på lördagen och publicerar en karta.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Skriker "Allahu akbar". Våldsamt på gatorna två dagar i rad.0 Plus

Vetenskap

Ryssland: Covid-19 kan göra män sterila. Hälsodepartementet slår larm.0 

Så uppstod de svenska stenblocksfälten. Upptäckten unik för de senaste 200 åren.0