Turkiets krig i Syrien
Ungern accepterar USA:s överenskommelse med Turkiet.

Orbán: Bra att Turkiet skickar hem syrier

Publicerad 25 oktober 2019 kl 18.24

Inrikes. Det ligger i Ungerns intresse att Turkiet upprättar en "säkerhetszon" i norra Syrien och skickar tillbaka syriska invandrare. Annars hade de försökt ta sig till Europa, säger Viktor Orbán till Kossuth Radio, uppger Hungary Today.

Gilla artikeln på Facebook

Kritikerna menar att Turkiet bedriver etnisk rensning i norra Syrien för att sedan kunna skicka tillbaka de 3,6 miljoner syrier som befinner sig i läger i Turkiet.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán ser dock fördelar med Turkiets säkerhetszon i Syrien.

I annat fall hade syrierna återigen försökt komma till Europa.

– Invandrarna kan bryta sig ut mot Europa eller Syrien, deras hemland. Det senare måste stabiliseras för att de ska kunna återvända. Det är vad som verkar ha hänt här, säger han till Kossuth Radio.

Turkiet har tidigare hotat "öppna portarna" till Europa för syrierna, och det är något Ungern vill undvika.

– Det ligger i vårt elementära intresse att förhindra att detta händer. Det räckte med en Röszke, påpekar Viktor Orbán och syftar på den sammandrabbning som skedde mellan gränsvakter och invandrare på den serbiska sidan av gränsen vid ungerska Röszke 2015.

Enligt Orbán innebär USA:s och Turkiets fredsavtal gällande norra Syrien att problemet i princip är avklarat och att det bara är att acceptera. Han ser inte det som en utrikespolitisk fråga längre.

Angående bakslaget i det ungerska lokalvalet för ett par veckor sedan säger han sig inte vara bekymrad. Valresultatet gav ändå regeringspartiet "förnyad befogenhet” att fortsätta med sitt arbete. Ungern kommer därmed inte ändra politisk kurs, försäkrar han.


Soldiers of Odin

"Jaktsäsongen har inletts." Medborgargardet poserar med brännbollsträn och kedjor i film som textats på arabiska.0 Plus

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Joakim Andersen har läst ny bok om identitetspolitik. Hysteriska feminister och "antirasister" tros vara resultat av att allt fler växer upp utan fäder och bröder.0 Plus

Vetenskap

Bomb- och skottsäker familjebil gör säljsuccé bland vanligt folk. Ny marknad: Bepansrade bilar för svenssons.0 Plus

Fick benmärg av donator – nu har all hans sperma donatorns DNA. Blodcancer kan botas med stamcellstransplantation.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0