Turkiets krig i Syrien
Ungern accepterar USA:s överenskommelse med Turkiet.

Orbán: Bra att Turkiet skickar hem syrier

Publicerad 25 oktober 2019 kl 18.24

Inrikes. Det ligger i Ungerns intresse att Turkiet upprättar en "säkerhetszon" i norra Syrien och skickar tillbaka syriska invandrare. Annars hade de försökt ta sig till Europa, säger Viktor Orbán till Kossuth Radio, uppger Hungary Today.

Gilla artikeln på Facebook

Kritikerna menar att Turkiet bedriver etnisk rensning i norra Syrien för att sedan kunna skicka tillbaka de 3,6 miljoner syrier som befinner sig i läger i Turkiet.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán ser dock fördelar med Turkiets säkerhetszon i Syrien.

I annat fall hade syrierna återigen försökt komma till Europa.

– Invandrarna kan bryta sig ut mot Europa eller Syrien, deras hemland. Det senare måste stabiliseras för att de ska kunna återvända. Det är vad som verkar ha hänt här, säger han till Kossuth Radio.

Turkiet har tidigare hotat "öppna portarna" till Europa för syrierna, och det är något Ungern vill undvika.

– Det ligger i vårt elementära intresse att förhindra att detta händer. Det räckte med en Röszke, påpekar Viktor Orbán och syftar på den sammandrabbning som skedde mellan gränsvakter och invandrare på den serbiska sidan av gränsen vid ungerska Röszke 2015.

Enligt Orbán innebär USA:s och Turkiets fredsavtal gällande norra Syrien att problemet i princip är avklarat och att det bara är att acceptera. Han ser inte det som en utrikespolitisk fråga längre.

Angående bakslaget i det ungerska lokalvalet för ett par veckor sedan säger han sig inte vara bekymrad. Valresultatet gav ändå regeringspartiet "förnyad befogenhet” att fortsätta med sitt arbete. Ungern kommer därmed inte ändra politisk kurs, försäkrar han.


Hemliga dokument släppta. Svenska spaningen: "Föremålet var runt, 6 till 10 meter och omringat av en strålande ring."0 Plus

PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Dyrare än någonsin bygga hus i Sverige

Kostnaderna steg 2,9 procent 2019.. Nu ökar Sverige försprånget – är redan dyrast i EU.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Vetenskap

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Forskare: Barn känner smärta när de aborteras. Nya studier omkullkastar argument för abort.0 Plus

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0