Turkiets krig i Syrien
Ungern accepterar USA:s överenskommelse med Turkiet.

Orbán: Bra att Turkiet skickar hem syrier

Publicerad 25 oktober 2019 kl 18.24

Inrikes. Det ligger i Ungerns intresse att Turkiet upprättar en "säkerhetszon" i norra Syrien och skickar tillbaka syriska invandrare. Annars hade de försökt ta sig till Europa, säger Viktor Orbán till Kossuth Radio, uppger Hungary Today.

Gilla artikeln på Facebook

Kritikerna menar att Turkiet bedriver etnisk rensning i norra Syrien för att sedan kunna skicka tillbaka de 3,6 miljoner syrier som befinner sig i läger i Turkiet.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán ser dock fördelar med Turkiets säkerhetszon i Syrien.

I annat fall hade syrierna återigen försökt komma till Europa.

– Invandrarna kan bryta sig ut mot Europa eller Syrien, deras hemland. Det senare måste stabiliseras för att de ska kunna återvända. Det är vad som verkar ha hänt här, säger han till Kossuth Radio.

Turkiet har tidigare hotat "öppna portarna" till Europa för syrierna, och det är något Ungern vill undvika.

– Det ligger i vårt elementära intresse att förhindra att detta händer. Det räckte med en Röszke, påpekar Viktor Orbán och syftar på den sammandrabbning som skedde mellan gränsvakter och invandrare på den serbiska sidan av gränsen vid ungerska Röszke 2015.

Enligt Orbán innebär USA:s och Turkiets fredsavtal gällande norra Syrien att problemet i princip är avklarat och att det bara är att acceptera. Han ser inte det som en utrikespolitisk fråga längre.

Angående bakslaget i det ungerska lokalvalet för ett par veckor sedan säger han sig inte vara bekymrad. Valresultatet gav ändå regeringspartiet "förnyad befogenhet” att fortsätta med sitt arbete. Ungern kommer därmed inte ändra politisk kurs, försäkrar han.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0