Nästan inga lågutbildade invandrare vill studera

Publicerad 20 juli 2017 kl 08.36

Inrikes. Nästan inga nyanlända invandrare som har låg eller ingen utbildning vill sätta sig på skolbänken och ens skaffa sig en grundläggande skolgång. Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen, skriver Ekot. Det handlar bara om några få enstaka procent av invandrarna.

Gilla artikeln på Facebook

Två år efter att de fått uppehållstillstånd är det bara mellan tre och fyra procent av lågutbildade invandrare som går på vuxenutbildning. 

Det visar Arbetsförmedlingens senaste siffror. Men antalet var lika lågt 2016.

Och de katastrofalt dåliga siffrorna kommer alltså trots regeringens alla ansträngningar för att få invandrarna att plugga.

Enligt Annie Rubensson, integrations- och etableringschef på Arbetsförmedlingen, innebär detta att invandrarnas möjligheter att få ett arbete är minimala.

– Vi jobbar hårt med att motivera och vi kommer att stärka våra insatser inom vägledning för att informera om vad som krävs på svensk arbetsmarknad. Det är inte säkert att man känner till att det i princip krävs gymnasieutbildning för att få en varaktig anställning i Sverige, säger hon till Sveriges Radio.

Professor Olof Åslund, på Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU), menar att det finns en utbredd bild av att det inte lönar sig att studera i Sverige. Många invandrare tror inte heller att de kommer klara de grundläggande studierna, säger han.

Situationen är så allvarlig att regeringen har beslutat att införa en så kallad utbildningsplikt för invandrare med låg utbildning, vilket innebär att de som inte går i skolan inte heller får några bidrag.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0