Keplerteleskopet
En illustration av storleksförhållandet mellan jorden (t.v) och Kepler-452b.

Nasa bekräftar: Vi har hittat kusin till jorden

Publicerad 23 juli 2015 kl 18.33

Vetenskap. Den amerikanska rymdmyndigheten Nasa uppgav ikväll att man hittat en exoplanet som man beskriver som "jordens större, äldre kusin".

Gilla artikeln på Facebook

Exoplanet

En exoplanet är en planet som befinner sig utanför vårt eget solsystem.

Beboelig zon

Den beboeliga zonen är det avstånd från en stjärna där planeter med liv skulle kunna finnas. Planeterna i den regionen får lagom mycket värme från sin stjärna för att inte bli vare sig för varma eller för kalla.

Exoplaneten, med det föga fantasifulla namnet Kepler-452b, har en 60 procent större diameter än jorden, men har i övrigt flera egenskaper som påminner mycket om vår hemplanet.

Ett år på Kepler-452b är 380 dagar långt, jämfört med 365 på jorden, och planeten befinner sig i det som kallas den beboeliga zonen. Kepler-452b befinner sig något längre bort från sin sol än jorden, i gengäld är stjärnan som planeten snurrar runt något större.

Upptäckten har gjorts med hjälp av det rymdbaserade Keplerteleskopet som fått sitt namn efter den kände tyske astronomen Johannes Kepler.

– Man kan tänka på Kepler-452b som en äldre, större kusin till jorden, som ger oss möjlighet att förstå och reflektera över hur jordens miljö utvecklas, säger Jon Jenkins, som jobbar med dataanalys på Keplerprojektet.

Nasa tror till och med att det kan finnas eller ha funnits liv på Kepler-452b, särskilt eftersom planeten beräknas vara 6 miljarder år gammal och under alla de åren antas ha funnits i sitt solsystems beboeliga zon.

– Man blir vördnadsfull när man begrundar hur den här planeten har funnit i 6 miljarder år i den beboeliga zonen runt sin stjärna, det är längre än jorden. Det ger en väsentlig möjlighet för liv att uppstå, om alla de nödvändiga ingredienserna och förutsättningarna för liv finns på planeten, säger Jenkins.

Forskarna på Nasa ska nu fortsätta studera det material man har om Kepler-452b och försöka ta reda på mer fakta om planeten. Att besöka den är däremot inte aktuellt under överskådlig tid, Kepler-452b befinner sig nämligen hisnande 1400 ljusår bort.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Sverige påminner om Gorbatjovs Sovjet, enligt Jan Tullberg.0 

Mer från Vetenskap

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art

Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Forskarlarmet: Svenska politiker struntar helt i gifterna i dricksvattnet

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan.. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Vetenskap

Hormonbehandling kan minska antalet homosexuella män med 30 procent. Studie: Nu kan ett botemedel ha hittats.0 Plus

Gener tros göra norrlänningar svaga för cancerform. Fyra till fem gånger så vanlig i norra Sverige som i resten av världen.0 

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0