Nationaldemokraterna lägger ned som parti

Publicerad 23 april 2014 kl 22.55

Politik. Det krisande nationalistpartiet Nationaldemokraterna lägger ned sin verksamhet. Det meddelar partiledaren Marc Abramsson i ett långt avskedsbrev till sina sympatisörer.

Gilla artikeln på Facebook

I brevet skriver Abrahamsson att det är med stort vemod han nu måste meddela att partiet Nationaldemokraterna lägger ned sin verksamhet. Det innebär att man inte kommer att kandidera i det kommande valet.

Partiet har fört en tynande tillvaro de sista åren och sedan i juni förra året har verksamheten i praktiken varit helt vilande.

I brevet skriver Abrahamsson att diskussionen om att lägga ned partiet har förts under en längre tid och att man nu har landat i någon form av samsyn.

ND bildades 2001 genom en utbrytning ur Sverigedemokraterna och SDU, där speciellt SD:s stockholmsdistrikt förlorade många medlemmar till den nya uppstickaren. I synen på nationen och folket intog de båda nationalistpartierna delvis olika linjer, där de som formade Nationaldemokraterna betraktade sig som förespråkare av en mer genuin nationalism än det allt mer liberala SD.

ND kritiserade SD-ledningen för att ha låtit sitt parti slå in på en farlig väg genom lanseringen av så kallad "öppen svenskhet", ett hemmasnickrat ideologiskt koncept som enligt Marc Abrahamsson inte går att försvara utan att ägna sig åt ett "stort mått av ideologiskt hyckleri".

"Då vi fortfarande var en del av SD kämpade vi även inom partiet mot den politiska sionismen som flera personer som stod i begrepp att ta över partiet gav utryck för. Vi menade att denna form av ideologi stod i direkt motsats till vårt folks rätt till frihet, oberoende och suveränitet", skriver Abrahamsson i sitt askedsbrev när han sammanfattar partiets historia.

I brevet framhåller Abrahamsson även att han var med om att bygga upp det största nationalistiska partisamarbetet i Europa, genom starten av Alliansen för europeiska nationella rörelser (AENM). När ND nu läggs ned rekommenderar Abrahamsson unga aktivister som vill engagera sig politiskt att gå med i nationalistnätverket Nordisk Ungdom. Men samtidigt har han inte bara negativa saker att säga om Sverigedemokraterna.

"Jag avser själv rösta på Sverigedemokraterna i detta val och kryssa personer jag känner och vet är genuina nationalister och Sverigevänner. Det finns helt enkelt inget alternativ i detta val som jag ser det. Det är helt enkelt det minst dåliga alternativet om man vill påverka svensk politik", konstaterar Abrahamsson i sitt brev.


Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0