På måndag den 4 maj kommer Italien så smått öppna sitt samhälle igen. Detta efter en nationell coronakarantän i två månader, sedan den 9 mars.
Bland annat kommer parker, fabriker och byggarbetsplatser åter att dra igång.
Det innebär att flera miljoner kommer börja jobba igen.
Men att återhämta den italienska ekonomin blir troligen lättare sagt än gjort. I det fattigare södra Italien har maffian redan börjat exploatera coronavirusets effekter på befolkningen.
Samtidigt finns det 600.000 illegala invandrare i landet, varav de flesta kommer från Afrika. Delar av gruppen har ännu svårare att hantera effekterna av coronakrisen, rapporterar Al Jazeera.
– Ingen mat. Ingenting, ingenting, säger en afrikansk invandrarkvinna från Nigeria till tv-kanalen.
Nu väntar en "djup recession" för landet, spås det. Och förklaringarna till det är flera.
– Jag tror det kommer bli svårt för Italien att återhämta sig från pandemin, delvis på grund av deras svaga prestation de senaste två decennierna. De har varken återhämtat sig från finanskrisen 2008 eller eurokrisen 2011, säger ekonomen Phillipe Legrain till Al Jazeera och hävdar att landets ekonomiska fundament i sig är dåligt.
Enligt ett reportage i BBC har nedstängningen och pandemin också satt djupa psykologiska spår i det italienska folket. Krislinjer öppna dygnet runt har startats för att människor ska ha någon att prata med, och inte begå självmord. Det talas om att coronakrisen kan leda till posttraumatisk stress.
– Det viktigaste problemet nu är det mentala, säger en hjälparbetare i BBC-programmet.
Italiens dagliga dödssiffra var under fredagen 269 men idag har den ökat till 474. Som mest låg landet nära 1.000 döda per dag.
Psykologiskt handlar coronakrisen om ett nationellt "trauma", hävdar BBC, vars konsekvenser kan komma att pågå under lång tid, inte bara i Italien utan över hela Europa.