Ungerns frostiga inställning till Sverige beror enligt DN på att ungrarna har fått för sig att Sverige präglas av följande:
"Stor invandring, tolerans mot hbtq-personer, allmänt vänster och politiskt korrekt".
Men när DN åkte till Budapest för att ställa ungerska politiker till svars i frågan var det ingen som ville prata med den vänsterliberala tidningen.
Viktor Orbán pratar inte med några utländska journalister förutom "såna som Tucker Carlson", enligt DN, men inte heller någon i landets utrikesutskott ville tala med tidningen. Regeringens talesperson Zoltán Kovács saknade också intresse för att prata med DN och så även utrikesministern Péter Szijjártó.
Istället har DN talat med folk på gatan och med en tidigare statssekreterare. Tidningen konstaterar att Sveriges kritik mot Ungern i EU, där det nordiska landet stöttat flera antiungerska initiativ, inte fått så mycket uppmärksamhet.
Det har däremot Annika Strandhäll fått, som för flera år sedan skrev på Twitter att Ungerns familjepolitik "osar 1930-tal". Enligt DN är det Twitter-meddelandet fortfarande flitigt uppmärksammat i Nato-debatten i Ungern.
Ungern och Turkiets motstånd har blivit ett problem för det svenska politiska etablissemanget och familjen Wallenberg, som gemensamt fattade beslut om att blixtansluta Sverige till Nato under ett hemligt möte i Finland i april 2022.
Då hade Ukraina precis anfallits av Ryssland och en majoritet av svenskarna stöttade plötsligt en anslutning till Nato enligt opinionsmätningar. Sedan i våras har dock stödet för Nato sjunkit igen, men Statistiska centralbyrån har i samband med det gjort en paus i sin mätning av Nato-sympatier, som annars skulle ha redovisats nu i december.
Istället görs nästa mätning i maj nästa år, skriver SCB på sin hemsida.