Foto: Holger.Ellgaard/CC-BY-SA/Regeringskansliet

DO utreder Sheraton-fall

Publicerad 16 april 2014 kl 10.40

Inrikes. Diskrimineringsombudsmannen, DO, har beslutat att inleda en utredning mot hotellet Sheraton i Stockholm, som i media har anklagats för att ha diskriminerat den romska företrädaren Diana Nyman.

Dela artikeln

I slutet av mars inledde svenska medier ett drev efter att Nyman påstått att hon nekats att äta frukost på hotellets restaurang på grund av att hon var rom. Nyheten fick integrationsminister Erik Ullenhag att omedelbart kalla in hotell- och restaurangbranschen till krismöte och hota med att se över regeringens affärsförbindelser med Sheraton.

Anställda på hotellet har gett en helt annan bild av det inträffade – men Sheraton har avstått med att officiellt gå ut med sin version av det inträffade av rädsla för ytterligare trakasserier från mediernas och regeringens sida.

Diana Nyman, som satt i system att stämma olika företag för påstådd diskriminering, lämnade in en anmälan till DO, som nu ska göra en "opartisk utredning" av vad som skedde för att därefter avgöra om en rättslig prövning ska göras.

– Vi utgår från hur allvarlig händelsen är och våra bedömningskriterier, där vi till exempel prioriterar ärenden där det saknas praxis eller om det handlar om en särskilt utsatt grupp. Vi vet att romer ofta utsätts för diskriminering, säger Clas Lundstedt, som är pressansvarig på DO, till Göteborgs-Posten .


Nyheter från förstasidan

Ljög om våldtäkt: "Kul och busigt" – döms till ett års fängelse

Var otrogen på krogtoalett i Malmö. Sambon misshandlade offret brutalt – och kvinnan falskanmälde honom.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut. Levde för 3,2 miljoner år sedan. 0 

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Världens mest protestantiska land. Kyrkan där vi dyrkar våra makthavare.0 

Asatroende får egen gravplats – i ovigd jord. Första gången i modern tid.0