Maktstriden i SD
Fredrik Hagberg leder organisationen Nordisk Ungdom.

Nordisk Ungdom: Vi har inte infiltrerat SDU

Publicerad 10 april 2015 kl 00.09

Inrikes. Sverigedemokraternas ungdomsförbund SDU anklagas av Mattias Karlsson för att ha "lierat sig" med organisationen Nordisk Ungdom i syfte att förskjuta partiet i en mer radikal riktning. SDU har tidigare dementerat anklagelserna, och nu tillbakavisar även Nordisk Ungdom uppgifterna helt.
– Det är helt taget ur luften, säger organisationens talesman Fredrik Hagberg till Fria Tider.

Dela artikeln

Ett 30-tal sverigedemokrater, bland dem SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne, är på väg att uteslutas ur partiet. Mattias Karlsson anklagar bland annat ungdomsförbundet för att ha "lierat sig med personer från externa extremistorganisationer" som Nordisk Ungdom i syfte att flytta fram sina positioner.

Tidigare idag avslöjade Fria Tider att Karlssons högra hand, SD:s presschef Henrik Vinge, hade haft kontakt med samma organisation så sent som 2014. Kort efteråt skrev de båda kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen om nyheten, men utelämnade uppgiften om att avslöjandet kom från Fria Tider.

Samtidigt avfärdar Nordisk Ungdoms talesman Fredrik Hagberg anklagelserna om att han och hans organisation skulle ha en plan på att infiltrera SDU.

– Det är helt taget ur luften. Vi har aldrig haft ett sådant syfte och aldrig ens försökt att göra det. Vi har öppet visat vårt stöd för Sverigedemokraterna och vill så klart att de ska gå framåt. Men vi har inte haft som syfte att infiltrera dem, absolut inte, säger han till Fria Tider.

Nordisk Ungdom ägnar sig främst åt olika typer av spektakulära aktioner – varav en av de mest kända är "tårtningen" av den så kallade tårtkvinnan Irene Matkowitzc i november 2013. Organisationen grundades 2010 och beskriver sig själva som en "skandinavisk aktivistgrupp".

I artikeln tidigare idag uppmärksammade Fria Tider en annan aktion som genomfördes i september 2011. Då hällde organisationen grisblod över ett Raoul Wallenberg-monument vid Berzelii Park i Stockholm i syfte att "belysa det svenska sveket mot det palestinska folket" under Israels då pågående offensiv i Gaza.

– Den aktionen var inte alls speciellt lyckad, men vi är en aktivistorganisation med ungdomsfokus. Vi tillåter oss själva att testa oss fram och utvärderar hela tiden vårt arbete. Ibland blir det lyckat och ibland blir det mindre lyckat, säger Fredrik Hagberg till Fria Tider och tillägger:

– Idag skulle vi inte göra en sådan typ av aktion.

Han håller inte med om Mattias Karlssons beskrivning av Nordisk Ungdom som en högerextrem och rasistisk organisation.

– Han anammar rakt igenom fulmedias retorik och försöker använda sig av den retoriken mot medlemmar. Genom att stämpla oss som det blir det ju värre för andra medlemmar som sägs ha haft samröre med oss och lättare att sparka ut dem. Det är bara nonsens och en taktik från hans sida att smutskasta oss så mycket som möjligt.

På frågan om han känner till personer som är medlemmar i både SD och Nordisk Ungdom svarar han:

– Vi uppmuntrar inte till dubbelanslutningar, men ett visst flöde av medlemmar till och från Sverigedemokraterna har det alltid varit. Jag vet att några har varit stödmedlemmar i ett par år, men det har varit helt okontroversiellt.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.