Foto: Norska Staten/CC-BY-ND

Norrmän i minoritet i Norge inom 30 år

Publicerad 1 oktober 2012 kl 09.16

Utrikes.Redan om 30 år kommer norrmän att vara i minoritet i Norge – i Oslo inom 15 år. Befolkningsutbytet går mycket fortare än man tidigare trott, visar ny statistik från norska Statistisk Sentralbyrå.

Gilla artikeln på Facebook

Nya chockerande siffror från norska Statistisk centralbyrå gör gällande att folkomvandlingen i Norge går mycket fortare än tidigare beräkningar.

"Om vi tar med invandrarbefolkningens barn och håller antalet norrmän konstant, kommer invandrarna att vara i majoritet år 2055", heter det i en debattartikel i Aftenposten.no.

Minoritet inom 30 år
Det är det så kallade högre räknealternativet som indikerar att norrmännen blir i minoritet i sitt eget land 2055. Benämningen till trots förutsätter alternativet att invandringen till Norge minskar relativt vad den är idag, så såvida inte en åtstramning av invandringen sker kommer överslaget att inträffa långt tidigare. I unga åldrar kommer likväl överslaget att ske långt före 2055 – redan om nio år väntas norska skolbarn vara i minoritet i skolan.

Antalet invånare i Norge förväntas bli 8,5 miljoner till 2055 enligt denna modell, med en nettoinvandring på 25 000 per år. Idag är befolkningen 4,9 miljoner.

Snabbast omvandling i Oslo
Snabbast sker folkomvandlingen i Oslo, Norges invandrartätaste stad, och den stad i Europa med högst procentuell befolkningstillväxt. Fria Tider har tidigare skrivit om att norrmän kommer att vara i minoritet i huvudstaden redan om 15 år.

Även fast befolkningen i Oslo ökar, så minskar skatteintäkterna, då invandrare har 20 procentenheter lägre sysselsättning och inflyttningen av dito gör att norrmän flyttar från staden, så kallad white flight, skriver författaren i Aftenposten.

"Hvem er det som ønsker den?"
Författaren frågar sig om denna befolkningsomvandling är önskvärd. "Vem är det som önskar den? Och varför önskar de den? Har de en plan?", skriver de och påpekar att det är konstigt att denna "våldsamma förändring" av landet inte debatteras i större utsträckning.

"Norska myndigheter har deltagit aktivt i arbetet med urbefolkningar sedan 1984. Är inte etniske norrmän också ett folk?", avslutar han artikeln.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bolånetagare ska få slippa amortera

Finansinspektionens nya coronadrag.. Ska gälla samtliga nya och befintliga bolånetagare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Klimatresa med svensk isbrytare ställs in. Rädsla för smittspridning ombord.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0