Frode Forland är smittskyddsdirektör vid Folkhelsoinstitutet i Norge.

Norsk smittskyddschef: Vi kommer inte alls få lika många döda som Sverige

Publicerad 10 maj 2020 kl 17.11

Inrikes. Den före detta statsepidemiologen Johan Giesecke gissar våra grannländer trots allt kommer att få ungefär lika många coronadöda som Sverige på sikt. Men den spekulationen avfärdas av Norge.

Gilla artikeln på Facebook

Frode Forland, smittskyddsdirektör vid Folkhelsoinstitutet i Norge, tror att landet kommer att lyckas fortsätta hålla nere dödstalen.

– Vi tänker väl att vi inte ska få en puckel längre fram. Vi hoppas att vi kan undgå det och bara få små vågor som vi kan slå ned igen med de strategier vi har som har visat sig vara effektiva, säger han till Sveriges Radio.

Att Sveriges dödstal visat sig vara betydligt högre än grannländernas har fått försvarare av den svenska "flockimmunitets"-strategin att påstå att länder som Norge kommer att få nya vågor av smitta och då drabbas hårdare än Sverige.

– Jag tror att länder som har haft väldigt lite än så länge, till exempel Finland och Norge, jämfört med oss då och Storbritannien, Belgien, Spanien och Italien, de kommer att riskera en andra våg. Det gör vi också, men oavsett om den kommer alls eller kommer, så kommer den att bli mindre hos oss än hos de länder som har haft mycket mycket mindre utav den, säger Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, i "Godmorgon, världen".

I en intervju med Dagens Nyheter uppgav den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke att de övriga länderna i Norden kommer att ha kommit ikapp Sverige i antal dödsfall om ett år.

Enligt Frode Forland finns det dock flera exempel på andra länder som har lyckats stoppa smittspridningen.

– Man ser ju att man har stoppat det här i Kina, i stor grad också i Japan och i Sydkorea och i Singapore om man håller fast vid att hålla smittspridningen i schack med de åtgärder som man vidtagit, säger han till SR.


Så censurerar journalisterna om invandringen. "Studio Ett"-veteranen beskriver nu sina egna erfarenheter från Sveriges Radio.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus