Islamiska staten
Ole Johan Grimsgaard-Ofstad är fånge hos Islamiska staten.

Norske Ole Johan, 48, reste till Syrien och kidnappades av IS

Publicerad 10 september 2015 kl 16.33

Utrikes. 48-årige Ole Johan Grimsgaard-Ofstad sitter fången hos Islamiska staten i Syrien efter att ha tillfångatagits och sålts till den ökända terrorgruppen.

Gilla artikeln på Facebook

Uppgifterna om den tillfångatagne Ole Johan har varit en stor nyhet i norsk media sedan igår kväll då den norska statsministern Erna Solberg bekräftade uppgiften vid en presskonferens.

Den 48-årige norrmannen reste till Turkiet tidigare i år och den 18 januari lade han upp bilder från en gränsövergång mellan Turkiet och Syrien. Kort därefter tros han ha tagit sig över gränsen till det inbördeskrigshärjade landet.

Det är ännu något oklart varför Grimsgaard-Ofstad reste till Syrien, men han ska ha varit under uppsikt av den norska säkerhetstjänsten PST. Myndigheterna tror dock inte att han hyser islamistiska sympatier, snarare kan han ha försökt ansluta sig till någon motståndsrörelse som slåss mot IS.

Islamiska staten uppges ha krävt tiotals miljoner kronor i lösensumma för att släppa 48-åringen, något som det är osannolikt att den norska staten tänker betala ut.


Ekonominyheter

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.