Gamla godingar

"N***rtårtan" i topp när SVT summerar tiotalets största kulturdebatter

Publicerad 4 januari 2021 kl 09.48

Kultur. Fria Tiders uppmärksammade granskning av dåvarande kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) och hennes poserande med det som i folkmun senare kom att kallas för en "negertårta" är en av 2010-talets största kulturdebatter. Det rapporterar Sveriges Television.

Gilla artikeln på Facebook

Det började med att Fredrik Reinfeldts kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) tillsatte juristen Hans Gunnar Axberger, en av Sveriges skarpaste och mest profilerade yttrandefrihetskritiker, för att se över möjligheten att dra in presstödet till Nationell Idag och annan invandringskritisk press.

Fria Tider granskade i samband med detta Adelsohn Liljeroth och hamnade av någon anledning på en Facebook-sida tillhörande smörsångaren Björn Afzelius gamla exfru Marianne Lindberg De Geer, som hade publicerat den här bilden.

Bilden visade Lena Adelsohn Liljeroth (M) posera intill en tårta föreställande en afrikansk kvinna i så kallad "blackface" under en konstutställning på Moderna museet.

Helt okej, tyckte den svenska journalist- och kultureliten eftersom det bara fanns vänsterprofiler i rummet när det hela inträffade och eftersom konstnären bakom spektaklet, Makode Linde, själv var mörkhyad och hade afrikanskt påbrå.

På Fria Tider misstänkte vi att dessa omständigheter inte skulle räcka som försvar i någon av världens anglosaxiska PK-länder, och publicerade i konsekvensneutral anda denna artikel, som inledningsvis pryddes med bilden från Marianne Lindberg De Geer.

Marianne Lindberg De Geer hörde så småningom av sig och krävde at bilden skulle tas bort, men då hade redan Daily Mail, The Huffington Post och en rad andra internationella medier skrivit om händelsen.

Faktum är att självaste Al Sharpton först hörde av sig och bjöd in Fria Tider att vara med på länk i hans antirasistiska talkshow, för att tala om ämnen som svensk rasism och svenskt hyckleri i makthavarkretsar. Vi satt som bäst och diskuterade hur man lämpligast återger Ulf Adelsohn och Carl Bildts "a nigger is a nigger" och "a jew is a jew"-uttalanden när NPR av någon anledning kom på att de nog vill använda sig av andra källor än just Fria Tider.

Efter händelsen skrev Marianne Lindberg De Geer, då plötsligt titulerad "fotograf" i Expressen, att hon tjänat mycket pengar på alla de internationella medier som velat använda bilden efter Fria Tiders första och numera preskriberade bildstöld.

"Har jag med mitt entreprenörskap gått för långt? Låter jag min försörjning skada landets rykte?", undrade Lindberg De Geer.


Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Styr målet – för att kunna ogilla. Video: Här slipper Swedbank svara på varför man stängt kontot, och får istället fortsätta slingra sig skriftligen.0