Inbördeskriget i Syrien och Irak

Nu inleds slaget om IS sista fäste: Raqqah

Publicerad 6 juni 2017 kl 11.13

Utrikes. Slaget om IS sista fäste i Syrien, staden Raqqah, har inletts. Men både den syriska armén och den USA-stödda kurdisk-arabiska alliansen SDF vill vara de som befriar staden.

Gilla artikeln på Facebook

Raqqa ligger i nordcentrala Syrien och har sedan 2014 varit ett starkt fäste och de facto-huvudstad för terrorsekten Islamiska Staten.

Då hade IS tagit stora delar av både Irak och Syrien, områden som de nu har förlorat.

Under måndagen inleddes anfall för att befria Raqqa, som är terrorsektens sista stora fäste.

Uppbackade av ryskt flygvapen har den syriska armén den senaste tiden gjort stora framsteg och tagit tillbaka stad för stad från IS.

I helgen sade Syriens president Bashar al-Assad att han tror att det värsta av det så kallade inbördeskriget i landet är över, något Fria Tider skrev en längre artikel om igår.

– Om väststaterna inte börjar stödja terroristerna på ett massivt sätt så tror jag att det värsta är bakom oss, sade Assad i en intervju med en indisk tv-kanal.

Enligt den syriske ledaren har länder som Qatar, Turkiet och Saudiarabien, men även västerländska stater som USA, Frankrike och Storbritannien, stöttat olika rebellgrupper i Syrien för att uppnå egna politiska mål, varav ett har varit att avsätta Assad.

Men på grund av Rysslands stöd till Syrien har detta misslyckats. Inbördeskriget i Syrien har därför snarare förvandlats till en tävlan om att besegra Islamiska Staten.

Under måndagen inledde Syriska demokratiska styrkorna, SDF, anfall mot de östra, västra och norra delarna av Raqqa, skriver TT. Flera tusen IS-terrorister befinner sig i staden.

– Det började i gryningen. De har kommit fram till staden men de har än så länge inte tagit sig in i några byggnader, säger Rami Abdulrahman, chef för Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) till Reuters.

Enligt en talesperson för SDF kommer striderna om Raqqa bli "hårda eftersom Daesh (Islamiska Staten) kommer att dö för att försvara sin så kallade huvudstad".

USA har försett SDF med vapen inför striderna i Raqqa, något Turkiet motsatt sig eftersom man ser gruppen som en kurdisk terrorrörelse.

Men det är inte bara SDF som anfaller staden. Det kommer även den syriska armén göra.

Enligt Al Jazeera English handlar det nu inte bara om att återta områden från IS, utan om vem som ska kunna ta åt sig äran för att ha besegrat terrorsekten: USA och SDF eller Assad och Ryssland.


USA-kravallerna
Sveriges nya adel

Hovrätten friar: Orimligt kräva att invandrare ska följa svensk lag. Kan man inte svenska så kan man ju inte läsa lagar, resonerar domstolen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Här drabbas tjuven av "omedelbar karma"

Komiska videon.. Offret filmar hela förloppet – och ger fastkörda tjuven goda råd.0 Plus

Reddit-arabens knuff väcker frågor om antivit rasism

"Hahah hennes huvud skadades".. Invandraren gav kvinnan en hård knuff i ryggen.0 Plus

Offrets mor om BLM: "Bedragare"

Attacken från BLM-martyren Breonna Taylors mamma.. "Samlade in pengar till familjen men har aldrig gjort ett jäkla dugg för oss."0 

Kultur

I "Svenska fall" mördas det fortfarande som på farfars tid. Serien har snart slut på lämpliga fall.0