OLIKA BUD: Enligt brittisk media visar den nya studien att invandringen är en brakförlust för skattebetalarna – men i svenska Dagens Nyheter är budskapet det rakt motsatta.

Ny DN-lögn om "lönsam invandring"

Publicerad 6 november 2014 kl 07.02

Media. I en artikel med rubriken "Rapport: Invandring lönsam för britterna" som postats under avdelningen "goda nyheter" hävdar DN att ny forskning visar att invandringen har varit en riktig vinstaffär för britterna. Men som vanligt när det gäller frågor som rör invandringskostnader så vinklar den vänsterliberala tidningen sanningen för sina läsare.

Gilla artikeln på Facebook

DN:s journalist Pia Gripenberg hänvisar till en ny studie University College London, som påstås visa att "immigranter som grupp" mellan 2001 och 2011 bidrog "med över 20 miljarder pund (nästan 240 miljarder kronor) netto" till den brittiska statskassan.

"Immigranterna betalar mer till statskassan än de tar ut och är dessutom mer hög­utbildade än britterna", slår artikeln fast.

Vad den agendasättande Bonniertidningen dock väljer att undvika att tydliggöra för sina läsare är att den siffran endast gäller invandrare från EU och inkluderar stora investeringar som gjorts från europeiska banker och storföretag.

Samma studie visar samtidigt att den icke-europeiska invandringen har varit en svindyr affär för de brittiska skattebetalarna, enligt Daily Mail

Totalt har utomeuropeiska invandrare kostat motsvarande 1.400 miljarder kronor mer än de betalat in i skatter mellan åren 1995 och 2011, enligt rapporten. Det är dock något som DN inte nämner ett ord om i sin artikel.

Brittiska kritiker har dessutom anklagat forskarna bakom studien för att överdriva de positiva aspekterna av invandringen, skriver Daily Mail. David Green från tankesmedjan Civitas hävdar exempelvis att studien ignorerar flera typer av sociala kostnader som kommer i massinvandringens spår.

DN har tidigare bland annat ljugit om att OECD:s siffror visar att invandringen är en vinstaffär för Sverige, att Sandviken tjänar en halv miljard per år på invandring, att invandrare inte är mer bidragsberoende än svenskar och att brandmännen i Boden är rasister.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.