RISKBEDÖMNING: Att vara hivsmittad och ha sex utan att berätta om sin sjukdom blir lagligt i Sverige, har hovrätten bestämt. Risken att smittan överförs är inte tillräckligt hög vid fullgod medicinering, anser domstolen.
Ejbsf/CC-BY-NC-ND

Ny praxis: Lagligt ha hiv-sex utan att upplysa sin partner

Publicerad 30 oktober 2013 kl 16.14

Lag & Rätt.Efter en intensiv kampanj för att legalisera hivspridning väljer nu hovrätten att fria en man som åtalats för att ha haft oskyddat sex med en kvinna utan att berätta att han hade hiv. Enligt hovrätten behöver man inte berätta om sin hivsmitta om man samtidigt går på behandling mot sjukdomen.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Hovrätten i Skåne som nu väljer att fria en invandrare som i tingsrätten hade dömts för försök till framkallande av fara för annan efter att ha haft oskyddade samlag med fyra kvinnor utan att berätta om sin sjukdom, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt hovrätten är mannen visserligen skyldig till den aktuella gärningen, men agerandet utgör inte brott eftersom mannen medicinerades mot sin sjukdom under den tid som han hade sex med kvinnorna. Därför var risken för att viruset skulle spridas inte tillräckligt hög, anser hovrätten, för att agerandet ska kunna betraktas som brottsligt.

Den nya domen innebär att det blir lagligt för hivsmittade personer att ha oskyddade samlag med valfritt antal partners utan att informera dem om sin sjukdom.

– En stor seger för rättssäkerheten, säger en nöjd Marielle Nakunzi, jurist på RFSU, till Svenska Dagbladet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Åtalet mot AFA

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Lag & Rätt

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0