Från en av filmerna.

Ny "skrämmande" djurplågartrend på Youtube

Publicerad 5 juli 2021 kl 21.02

Kulturnyheter. Djurskyddsorganisationen World Animal Protection slår nu larm om en "ny skrämmande trend" på Youtube. Det rör sig om fejkade filmer från tredje världen med djur som "räddas".

Gilla artikeln på Facebook

Ett stort antal dramatiska klipp som nu florerar på Youtube verkar visa hur skräckslagna djur räddas från livsfara. Modiga människor skyndar sig att rädda djuren i sista stund innan de blir dödade.

Men allt är fejkat. Innan kameran slås på är det ”hjälparna” själva som har sett till att djuren hamnat i de farliga situationerna.

Det kan vara en hund, apa eller kyckling som filmas när den blir anfallen av ett rovdjur, som en orm eller krokodil. Många filmer visar hur hundar attackeras av stora pytonormar som slingrar sig runt dem. Även om ”bytesdjuren” till slut ”räddas” i de fejkade filmerna, är det enligt World Animal Protection, som kartlagt trenden, uppenbart att de utsätts för mycket lidande.

– Syftet med att visa de här grymheterna är att få tittarna att tro att det verkligen är riktiga räddningsaktioner. De som producerar filmerna vill få stor uppmärksamhet som ”modiga djurräddare”. Då kan de cyniskt tjäna mycket pengar på djurens lidande, via annonsintäkter på Youtube och genom att be om ekonomiskt stöd från de lurade tittarna, säger Lina Dahl, kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige, i ett uttalande.

World Animal Protections kartläggning visar att trenden verkar bli allt vanligare. Mellan oktober 2018 och maj 2021 har organisationen identifierat 180 videor med fejkade räddningsinsatser på Youtube. Av dem har 70 laddats upp bara under 2021. Filmerna har mötts av ett stort intresse: De 50 mest sedda klippen har totalt över 130 miljoner visningar och en halv miljon gillamarkeringar.

– Det här djurplågeriet måste stoppas! Det är helt oacceptabelt att djur plågas på det här sättet och mycket beklagligt att problemet dessutom verkar bli värre. Risken är också uppenbar att lidandet är mycket större än vad vi faktiskt ser. Det kan ju vara många iscensatta filmer som aldrig laddas upp, därför att de attackerade djuren blev allvarligt skadade eller till och med dödades, säger Lina Dahl.

World Animal Protection har kontaktat Youtube med en uppmaning om att ta bort filmerna.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nederländerna: Uteslut Ungern ur EU

Pedofillagen blev spiken i kistan. Nu vill liberala Nederländerna utesluta Ungern ur unionen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Kulturnyheter

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Sverige kräver tillbaka stulen bok. "Nippon" stals av KB-mannen.0 

Bonnier krävde att "****r" skulle översättas till "grobian". Översättaren talar ut efter förlagets krav.0