Ensamkommande flyktingbarn
Annie Lööf är partiledare för Centerpartiet.

Gräddfil till Put för flyktingbarn efter att C och KD svikit alliansen

Publicerad 3 maj 2017 kl 17.40
Av Mattias Albinsson

Politik. Riksdagen röstade under onsdagen ja till en "gräddfil" till förlängda uppehålls­tillstånd för så kallade ensam­kommande flykting­barn. Kravet är att asylsökarna är under 25 år, sköter sig och studerar på gymnasiet.

Gilla artikeln på Facebook

Moderaterna, Liberalerna och Sverige­demokraterna röstade nej till förslaget, men regeringen kunde få igenom det ändå tack vare stöd från Centerpartiet. Kristdemokraterna lade samtidigt ned sina röster.

Regeringen har de senaste åren svängt fram och tillbaka om hur man ska förhålla sig till de tiotusentals afghanska män som sökt sig till Sverige de senaste åren varav de flesta hävdar, ofta på falska grunder, att de är under 18 år. Det senaste budet är nu att om de går i gymnasiet och sköter sina studier kan de få stanna i Sverige ändå, även om de saknar asylskäl.

M, L och SD reserverade sig mot dagens beslut som uppfattas som en gräddfil till permanenta uppehålls­tillstånd.

"Gymnasiestudier bör inte utgöra en grund för uppehållstillstånd", skriver de tre partierna i en gemensam reservation. De anser dessutom att de som "saknar asylskäl ska inte få stanna och inte heller erbjudas gymnasieutbildning, på det sätt regeringen föreslår."

De tre högerpartierna oroas även av att fler ensamkommande kommer medföra en ökad belastning för Sveriges skolor.


Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Nyheter från förstasidan

16 vaccindödsfall har rapporterats i Sverige

Siffrorna från Läkemedelsverket som media mörkar. Biverkningar som anafylaxi och ansiktsförlamning inrapporterade.0 

Ekonominyheter

USA förbjuder banker diskriminera politiskt

"Folkvalda, inte banker, ska bestämma vad som är lagligt".. Nu skärper federala bankmyndigheten OCC rätten till bankkonto för amerikanska individer och företag.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.