Asylkaoset

Nya svenska asylregler bland de tuffaste i EU

Publicerad 5 december 2015 kl 21.51

Inrikes. Socialdemokraterna och Miljöpartiets nya regler för anhöriginvandring av bidragsinvandrare blir betydligt tuffare än väntat, även om många menar att de nya reglerna infördes mellan 25 och 30 år för sent.

Gilla artikeln på Facebook

Asylsökare som inte uppfyller flyktingdefinitionen i FN:s Genevekonvention får inte längre ta med sig anhöriga till Sverige för att gå på bidrag – istället kommer man tvingas visa att man kan försörja sina anhöriga före inresan.

Europeiska rådet för flyktingar och fördrivna (ECRE) är en opinionsbildande politisk organisation som finansieras av EU-kommissionen och en grupp transatlantiska filantroper. På ECRE är man starkt kritisk till Miljöpartiet och Socialdemokraternas nya linje i invandringsfrågan.

– Sverige ansluter sig nu till den lilla klubb i EU som inte ger samma rätt till familjeåterförening till alla skyddsbehövande, utan bara till en enda kategori, de som klassas som flyktingar enligt FN:s Genèvekonvention, säger Ann Bathily på ECRE till Ekot i Sveriges Radio.

I "klubben" ingår Grekland, Cypern, Malta och Rumänien.

I år har Migrationsverket hittills beviljat 11.600 asylsökare flyktingstatus medan 16.600 fått uppehållstillstånd som "alternativt skyddsbehövande". Regelskärpningen omfattar även den senare gruppen, och gäller såväl påstådda som verkliga barn.

Enligt Ann Bathily bryter MP och S nu mot EU:s regler om "barns" bästa. Hon hoppas därför att EU-kommisissionen ska stämma Sverige i Europadomstolen eller EU-domstolen.


Nyheter från förstasidan

Åkessons plan: "Avsätta Löfven – en gång för alla"

Höll sommartal i Sölvesborg. SD-ledarens uppmaning till regeringen: "Det är dags att ni ställer er på rätt sida av historien."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0