Nytt vapenpaket till Ukraina – för 13 miljarder kronor

Publicerad 29 maj 2024 kl 10.17

Inrikes. Regeringen och Sverigedemokraterna presenterar nu ett rekordstort stödpaket till kriget i Ukraina – till ett värde av 13,3 miljarder kronor.

Dela artikeln

Det nya vapenpaketet ska enligt regeringen stärka Ukrainas samlade luftförsvar.

Bland annat ska Sverige överlåta radarspanings- och ledningsflygplan ASC 890 till Ukraina.

– Den samlade bedömningen är att en donation av radarspanings- och ledningsflygplanet ASC 890 är det som skulle ha största effekt för Ukrainas luftförvar just nu, säger försvarsminister Pål Jonsson (M).

"Överlåtelsen medför en tillfällig nedgång i den svenska försvarsförmågan och detta hanteras via en anskaffning av ytterligare ett flygplan av typen S 106, Global Eye, samt tidigareläggning av redan lagd order om två nya Global Eye", skriver regeringen.

Regeringen avser också donera hela det svenska beståndet av Pansarbandvagn 302 (Pbv 302) för att stötta uppbyggnaden av nya ukrainska armébrigader.

Sverige donerar också artilleriammunition, samt tillför resurser för underhåll av tidigare donerad materiel.

Paketet som kommer ingå i en kommande extra ändringsbudget.

Sedan Rysslands kriget inleddes i februari 2022 har Sverige har bidragit med 43,5 miljarder kronor i militärt stöd.

Regeringen meddelade för en vecka sedan att Sverige ska bidra med hela 75 miljarder kronor i militärt stöd till Ukraina fram till 2026:

Socialdemokraterna kräver ett omedelbart besked att Sverige ska skicka Jas Gripen till Ukraina, men regeringen har hittills inte utlovat sådana leveranser.


Nyheter från förstasidan

Här är romernas springnota på 82.000 kronor

Julbordet i Malmö var bara toppen av ett isberg. Visade sig ha begått en massa liknande bedrägerier – för miljonbelopp.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.