O.J. Simpson är död

Publicerad 12 april 2024 kl 09.01

Utrikes. Den amerikanske tidigare NFL-spelaren och skådespelaren O.J. Simpson har avlidit vid 76 års ålder efter en lång kamp mot cancer.

Dela artikeln

Förutom sin idrottskarriär var Simpson mest känd för att att ha åtalats för mordet på sin ex-fru Nicole Brown Simpson och hennes pojkvän Ronald Goldman år 1995.

Simson frikändes av en afroamerikanskt dominerad jury efter en dramatisk och mycket uppmärksammad rättegång, som har kallats "The Trial of the Century" i USA.

Domen kom som en chock för många som ansåg att DNA-bevisen som samlats in från brottsplatsen och Simpsons hem under natten då morden begicks var tydliga bevis på hans skuld.

O.J. Simpson har beskrivits som en sorts amerikansk motsvarighet till Joy Rahman, en invandrare som genom att kalla åklagaren för rasist lyckades få Svea hovrätt att frikänna honom för ett mord som han bevisligen hade begått på en svensk pensionär 1994.

Simpson kom dock till skillnad från Rahman inte undan helt. Han fick trots frikännandet från åtalet senare betala skadestånd till mordoffrens familjer i en civilrättslig rättegång där någon afroamerikansk jury inte var inblandad.

Han kom undan fängelsestraffet, men dömdes 2008 till sist för väpnat rån och fick avtjäna ett fängelsestraff för det.

Simpson, som också arbetade som skådespelare och sportkommentator, fortsatte att väcka debatt och rättsliga strider fram till sin död.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.