Konflikten i Ukraina
Oliver Stone.

Oliver Stone: CIA bakom statskuppen i Ukraina

Publicerad 2 januari 2015 kl 09.34

Film. Mycket tyder på att den amerikanska underrättelsetjänsten CIA hade ett finger med i spelet inför statskuppen i Ukraina i februari förra året. Det menar den berömde filmregissören Oliver Stone, som just nu arbetar på en dokumentär om den folkvalde presidenten Viktor Janukovytj, som störtades i samband med den EU-understödda statskuppen.

Gilla artikeln på Facebook

Stone, som är känd för filmer som Plutonen (1986), Wall Street (1987), och JFK (1991), skriver på Facebook att han nyligen besökte Moskva där han gjorde en intervju med Janukovytj.

"Han var Ukrainas legitima president tills dess att han plötsligt inte var längre den 22 februari i år, skriver Oliver Stone om Janukovytj och fortsätter:

"Detaljer följer i dokumentären, men det verkar uppenbart att de så kallade 'prickskyttarna' som dödade 14 poliser, sårade omkring 85, och dödade 45 civila demonstranter, var utomstående agitatorer. Många vittnen, däribland Janukovytj och polistjänstemän, tror att dessa främmande element infördes av västerländska fraktioner med kopplingar till CIA."

Västerländska bedömare, inklusive Sveriges dåvarande utrikesminister Carl Bildt, gick i samband med dödsskjutningarna i februari omedelbart ut och skyllde dåden på Viktor Janukovytj. Den EU- och USA-lojala regim som upprättades efter statskuppen har dock konsekvent vägrat genomföra en oberoende undersökning av skjutningarna. I ett läckt telefonsamtal med EU:s dåvarande utrikespolitiska talesperson Catherine Ashton meddelade Estlands utrikesminister Urmas Paet emellertid att det av allt att döma var den dåvarande oppositionen, som idag styr landet, som låg bakom dödandet.

Oliver Stone jämför situationen med den misslyckade statskuppen mot Hugo Chavez i Venezuela år 2002, då mystiska prickskyttar plötsligt började skjuta mot personer som demonstrerade mot presidenten, vilket fick som följd att han nära nog avsattes. Att störta misshagliga regeringar genom att skapa kaos, som i Iran 1953 och i Chile 1973, är enligt Stone en taktik som CIA har använt sig av vid otaliga tillfällen.

"Det är en rakt igenom smutsig historia, men i den tragiska efterdyningarna av denna kupp har västvärlden hållit fast vid den dominerande berättelsen om 'Ryssland på Krim', medan den verkliga berättelsen handlar om 'USA i Ukraina'. Sanningen sänds inte i väst", skriver Stone på Facebook.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.