Olsen: Medias bisarra idolisering av Tegnell måste granskas

Publicerad 28 juli 2020 kl 07.38

Media. De svenska mediernas okritiska förhållningssätt till Folkhälsomyndigheten under coronautbrottet är ett uttryck för sekterism. Det säger infektionsläkaren Björn Olsen i sitt sommarprogram i P1 idag, rapporterar Sveriges Radio.

Gilla artikeln på Facebook

– Medias roll i idoliseringen av Folkhälsomyndigheten måste uppmärksammas. Är media verkligen den tredje statsmakten? Har hela världen blivit galen och är vi i Sverige de enda som tänker klart? Min slutsats av det är att sekterism, det är farligt och många media har varit trogna proselyter i sekten kring den svenska strategin, säger Björn Olsen i programmet.

Olsen, som är infektionsläkare och professor vid Uppsala universitet, har sedan start varit en av de forskare som varit skarpt kritiska mot FHM:s så kallade coronastrategi.

– Undfallenheten mot myndigheter och politiker har varit bisarr. Medieapparaten har deltagit när de dagliga dödstalen har redovisats, och förutom några få upplever jag det som att media har legat på knä och tillbett, säger han i "Sommar i P1".

Nästan inga svenska journalister har ställt några kritiska frågor och det som "fått oss att inte tappa förståndet och förstå att vi inte är i The Twilight Zone" är rapporteringen om Sverige i utländska medier, konstaterar Björn Olsen.

SVT:s mediedirektör Jan Helin håller inte med i kritiken utan hävdar att svenska medier visst har ställt kritiska frågor till FHM, rapporterar Sveriges Radio.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0