Olsen: Medias bisarra idolisering av Tegnell måste granskas

Publicerad 28 juli 2020 kl 07.38

Media. De svenska mediernas okritiska förhållningssätt till Folkhälsomyndigheten under coronautbrottet är ett uttryck för sekterism. Det säger infektionsläkaren Björn Olsen i sitt sommarprogram i P1 idag, rapporterar Sveriges Radio.

Gilla artikeln på Facebook

– Medias roll i idoliseringen av Folkhälsomyndigheten måste uppmärksammas. Är media verkligen den tredje statsmakten? Har hela världen blivit galen och är vi i Sverige de enda som tänker klart? Min slutsats av det är att sekterism, det är farligt och många media har varit trogna proselyter i sekten kring den svenska strategin, säger Björn Olsen i programmet.

Olsen, som är infektionsläkare och professor vid Uppsala universitet, har sedan start varit en av de forskare som varit skarpt kritiska mot FHM:s så kallade coronastrategi.

– Undfallenheten mot myndigheter och politiker har varit bisarr. Medieapparaten har deltagit när de dagliga dödstalen har redovisats, och förutom några få upplever jag det som att media har legat på knä och tillbett, säger han i "Sommar i P1".

Nästan inga svenska journalister har ställt några kritiska frågor och det som "fått oss att inte tappa förståndet och förstå att vi inte är i The Twilight Zone" är rapporteringen om Sverige i utländska medier, konstaterar Björn Olsen.

SVT:s mediedirektör Jan Helin håller inte med i kritiken utan hävdar att svenska medier visst har ställt kritiska frågor till FHM, rapporterar Sveriges Radio.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hormon styr om pappor bryr sig om sina barn. Svenska forskare fick råtthannar att börja ta hand om ungarna.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0