Bild den dömde från ett tidigare mål från 2017. Polisens bild på brottsplatsen där flickan våldtogs.

Omar våldtog flicka på HVB-hem timmar innan han "fyllde 18" – slipper fängelse

Publicerad 27 april 2020 kl 06.13

Inrikes. Omar påstår att han är född den 1 januari 2001 och att han därför ännu bara var 17 år när han våldtog en 14-årig flicka på nyårsafton 2018. Därför kommer han undan med ett kraftigt reducerat straff och slipper helt fängelse för barnvåldtäkten.
"Särskilt ska beaktas att Omar inte hade fyllt 18 år när han begick brottet våldtäkt mot barn", skriver hovrätten för att motivera att våldtäktsmannen kommer undan med skyddstillsyn.

Dela artikeln

© Polisen

Polisens bild på brottsplatsen.

© Polisen

Polisens bild på brottsplatsen.

Den 31 december 2018 på ett HVB-hem i Göteborg blev en 14-årig flicka våldtagen analt och vaginalt av Omar, som kommer från Syrien. Våldtäkten skedde timmar innan Omar skulle fylla 18 år, enligt de åldersuppgifter han själv lämnat till svenska myndigheter.

Personalen på boendet var vid våldtäkten upptagna med att skriva journaler, skrev Omni när domen meddelades. Flickan, som också bodde på boendet, lämnades därför ensam med Omar på HVB-hemmet på nyårsafton.

Flickan har under polisförhör berättat att Omar frågade om hennes ålder och att hon svarade att hon var 14 år gammal. De fick veta att ett möte på boendet var inställt och gick till ett annat rum för att spela pingis. Efter några rundor satt de på en soffa och pratade.

När Omar visade henne sitt rum släckte han plötsligt lampan och låste dörren, enligt flickan, som berättade att hon då förstod vad som skulle hända och sa "nej". Omar lade sig sedan över henne på sängen och tog av hennes kläder. Flickan sa "nej, jag har pojkvän" flera gånger, men Omar brydde sig inte utan fortsatte att våldta medan han dunkade hennes huvud mot väggen och tog stryptag runt hennes hals. Han frågade om det gjorde ont, och tog i ännu mer efter att hon svarade "ja", enligt flickan.

Efteråt gick 14-åringen gråtande in till sitt rum och berättade via Facetime för sin pojkvän att hon blivit våldtagen och strypt. Pojkvännens mamma fick också veta om våldtäkten och uppmanade flickan att slå larm till personalen. Hos personalen berättade hon om övergreppet och sa att hon ville anmäla. Polisen kom till HVB-hemmet och flickan fick åka till sjukhuset där en undersökning gjordes.

Ett par veckor senare, mellan den 14 januari till 22 januari 2019, åkte Omar fast vid tre olika tillfällen för att haft på sig cannabisharts. Den 16 januari 2019 försökte Omar stjäla ta ett par byxor från D&O Retail AB, genom att klippa bort larmet och lämna platsen. Byxorna var värda 1.199 kronor. Det slutade med att Omar greps av väktare innan brottet fullbordades.

Fick svenskt pass efter några år

Allmänna handlingar visar att Omar är i behov av tolk på arabiska och är medborgare i Sverige och Syrien. Han kom Sverige år 2014 med sin mamma. Hans far hade tidigare kommit till Sverige, något år före dem. Våldtäktsmannen beviljades svenskt medborgarskap redan i januari 2018. Han kan därför inte utvisas hem till arabvärlden med nuvarande lagstiftning.

Omar förekommer sedan tidigare under två avsnitt i belastningsregistret. I september 2017 dömdes han för misshandel, snatteri, grov stöld, hot mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd samt ringa narkotikabrott, vilket gav 70 timmars ungdomstjänst. I september 2018 dömdes han för ringa narkotikabrott, vilket gav ungdomsvård.

I slutet av november 2019 meddelade Göteborgs tingsrätt sin dom i våldtäktsmålet. Omar dömdes för våldtäkt mot barn, tre fall av ringa narkotikabrott samt försök till stöld. Straffet blev skyddstillsyn. Han ska även betala 115.000 kronor i skadestånd till flickan. Av skadeståndet skulle Omars föräldrar solidariskt med honom betala 9.100 kronor.

"Ska särskilt beaktas att Omar inte hade fyllt 18"

Eftersom Omar "endast var 17 år gammal vid tiden för den gärningen ska straffvärdet reduceras till en tredjedel av det som gäller för en vuxen gärningsman", skriver tingsrätten.

Bakgrunden är att Omar har uppgett att han är född den 1 januari 2001, vilket skulle innebära att han fyllde 18 dagen efter våldtäkten. Den 1 januari är ett datum som många invandrare från tredje världen påstår sig vara födda när de kommer till Sverige och av olika skäl inte vill uppge sin verkliga ålder.

Det är ändå möjligt att döma 17-åringar till fängelse, men domstolen ansåg inte att det fanns några synnerliga själ att göra det. Behandlingen han får på sitt HVB-boende "framstår som väl anpassad till hans behov", enligt rätten och kan "i jämförelse med ett fängelsestraff, väsentligen öka förutsättningarna för att Omar inte ska återfalla i brott".

I april 2020 meddelade Hovrätten för Västra Sverige sin dom. Tingsrättens dom fastställs i fråga om ansvar. Skadeståndet ändras endast på så sätt att hovrätten beslutar att Omars föräldrar ska slippa betala skadestånd till flickan.

Hovrätten är enig med tingsrätten om att det "särskilt ska beaktas att Omar inte hade fyllt 18 år när han begick brottet våldtäkt mot barn."


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.