Brexit

Omfattande fusk vid namninsamling för ny Brexitomröstning

Publicerad 26 juni 2016 kl 17.55
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Omfattande fusk har avslöjats i samband med en namninsamling som kräver att en ny folkomröstning om utträde ur EU hålls i Storbritannien.

Gilla artikeln på Facebook

Namninsamlingen, som bland annat uppmärksammades av Aftonbladet igår då kvällstidningen hävdade att "över två miljoner har redan skrivit på", har lagts upp på brittiska parlamentets officiella hemsida.

Sedan igår har antalet under­skrifter växt till över 3,3 miljoner, något som gjort att många fattat miss­tankar om att allt inte står rätt till.

Nu har brittiska underhusets tvärpolitiska namn­insamlings­kommitté, som administrerar uppropen, inlett en utredning om misstänkt bedrägeri. 77.000 av namn­insamlingarna har redan avslöjats som falska, rapporterar BBC.

"Mycket allvarligt"
Fria Tider har uppmärksammats på att det sprids mer eller mindre sofistikerade datorscript på internet som genererar påhittade namn som sedan postas till namninsamlingen. Ett sådant script kan på kort tid skapa tusentals falska underskrifter.

Helen Jones, chef för namninsamlingskommittén, säger att man ser "mycket allvarligt" på bedrägeriet. Även om en namninsamling som sådan inte kan påverka politiska beslut så kan upprop som samlar många namnunderskrifter avgöra vilka politiska frågor som tas upp till debatt i parlamentet.

Efter att namninsamlingen fått stor medial uppmärksamhet har initiativtagaren till den, Oliver Healey som kampanjar för nationalistpartiet English Democrats, trätt fram på Facebook. Han skriver att han skapade insamlingen för över en månad sedan när lämna-sidan såg ut att förlora. Syftet med den var att skapa möjlighet för en ny omröstning om stanna-sidan hade vunnit med liten marginal.

Kapades av EU-anhängare
Healey kräver i sitt upprop att minst 60 procent måste rösta för eller emot fortsatt EU-medlemskap och att minst 75 procent måste delta i omröstningen för att den ska anses vara giltig. I torsdagens folkomröstning var valdeltagandet 72,2 procent, vilket ändå är avsevärt högre än de 66,1 procent som röstade i förra årets parlamentsval.

Sedan Healey skapade namninsamlingen har den kapats av EU-anhängare och används i debatten för att försöka väcka opinion för att stoppa Storbritanniens utträde ur EU.

Politiska bedömare påpekar dock att det inte är så demokrati fungerar. Man kan inte hålla en ny folkomröstning bara för att man är missnöjd med resultatet av den förra omröstningen.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Så mycket tjänar de anställda på Expo – hela listan

Personalen "hängs ut" med namn och månadslön. Vänsterextremisterna uppger sig ha drabbats av "allvarliga ekonomiska svårigheter".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

Stapplande Biden väcker frågor om demens

"Plågsamt att se.". Video från G7-mötet får stor spridning.0 

Avslöjade Clinton – hittad död

Låg bakom stort korruptionsavslöjande – liket upptäcktes på lördagen.. Paret Clinton anklagas för att ha röjt dussintals fiender ut vägen.0 Plus

Ungern ska förbjuda HBTQ-propaganda för barn

Förbereder ny anti-pedofillag.. Förbjuder material till unga som uppmuntrar till homosexualitet och könsbyten.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0