Terrordådet i Stockholm

Omvärlden fördömer terrordådet i Stockholm

Publicerad 7 april 2017 kl 20.26

Inrikes. Världens ledare fördömer nu attacken i Stockholm, som den svenska polisen utreder som ett terrorbrott. Men USA:s president Donald Trump, som under natten mot fredagen attackerade Syrien med 59 Tomahawk-missiler, har ännu inte sagt något.

Gilla artikeln på Facebook

"Mitt hjärta är i Stockholm denna eftermiddag. Mina tankar är med offren och deras familjer och vänner i dagens fruktansvärda attack", skriver EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på Twitter.

"Våra tankar går till offren och deras familjer i Stockholm. En sorglig dag, men vi tror på det svenska folkets motståndskraft", twittrar Belgiens premiärminister Charles Michel.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker säger i ett uttalande att "en attack mot nåt av våra medlemsländer är en attack mot oss alla".

Rysslands president Vladimir Putin har skickat ett telegram till svenska kungen som påpekar ratt ryssar "känner av egen erfarenhet till den internationella terrorismens hemskheter", rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

"I denna svåra timma lider ryssarna tillsammans med det svenska folket”, hälsar Putin.

Konstantin Kosatjov, ordförande i det ryska överhusets utrikesutskott, uttrycker sig något mer syrligt och menar att Sverige inte velat samarbeta mot terrorism.

– Vi sörjer ihop med Sverige. Vi är redo för samarbete, men det är inte Sverige. Det ligger på riksdagsledamöternas och partiernas samveten, då de konstant avvisat alla förslag till kontakt, säger Kosatjov till Interfax.

– Jag är djupt chockad över att vi återigen ser något som troligen skulle vara en terroristattack, säger Norges statsminister Erna Solberg till norska ABC Nyheter.

USA:s president Donald Trump har i skrivande stund inte gjort något uttalande.


Kolumn: Paul Gottfried. Om lärosäten som dukar under för politisk korrekthet.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Sparkades från MP för politisk extremism – är nu vapenhandläggare på polisen

Fattar beslut – om din lämplighet. Nu bekräftar polisen för Fria Tider att muslimska aktivisten jobbar som vapenhandläggare. 0 

Ekonominyheter

Positiva trenden från i våras bruten. Dyster prognos för stora branscher om trenden håller i sig0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur