Terrordådet i Stockholm

Omvärlden fördömer terrordådet i Stockholm

Publicerad 7 april 2017 kl 20.26

Inrikes. Världens ledare fördömer nu attacken i Stockholm, som den svenska polisen utreder som ett terrorbrott. Men USA:s president Donald Trump, som under natten mot fredagen attackerade Syrien med 59 Tomahawk-missiler, har ännu inte sagt något.

Gilla artikeln på Facebook

"Mitt hjärta är i Stockholm denna eftermiddag. Mina tankar är med offren och deras familjer och vänner i dagens fruktansvärda attack", skriver EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på Twitter.

"Våra tankar går till offren och deras familjer i Stockholm. En sorglig dag, men vi tror på det svenska folkets motståndskraft", twittrar Belgiens premiärminister Charles Michel.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker säger i ett uttalande att "en attack mot nåt av våra medlemsländer är en attack mot oss alla".

Rysslands president Vladimir Putin har skickat ett telegram till svenska kungen som påpekar ratt ryssar "känner av egen erfarenhet till den internationella terrorismens hemskheter", rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

"I denna svåra timma lider ryssarna tillsammans med det svenska folket”, hälsar Putin.

Konstantin Kosatjov, ordförande i det ryska överhusets utrikesutskott, uttrycker sig något mer syrligt och menar att Sverige inte velat samarbeta mot terrorism.

– Vi sörjer ihop med Sverige. Vi är redo för samarbete, men det är inte Sverige. Det ligger på riksdagsledamöternas och partiernas samveten, då de konstant avvisat alla förslag till kontakt, säger Kosatjov till Interfax.

– Jag är djupt chockad över att vi återigen ser något som troligen skulle vara en terroristattack, säger Norges statsminister Erna Solberg till norska ABC Nyheter.

USA:s president Donald Trump har i skrivande stund inte gjort något uttalande.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Vaccinkrav för att få jobb på kommun

Beslutet i Orsa.. Gäller samtliga kommunala verksamheter.0 

Sexutredning mot minister läggs ned

Tomas Eneroth (S) kommer inte åtalas.. Åklagaren: "Har varit frågan om en flyktig beröring."0 

Förlamades i ansiktet av vaccinet: "Hade tagit det även om jag vetat"

53-årige smålänningen om biverkningen.. "Jättetråkigt att bli ansiktsförlamad, men jag kommer ju inte dö om jag blir sjuk."0 

Vetenskap

Professor: Inga belägg för att vaccinpass fungerar. Joakim Dillner på KI sågar smittskyddsarbetet.0 

Varning för snöstorm på Hawaii. Räknar med över 30 cm snö och stormbyar.0 

Kultur

Ilskan: "Ace of Base spelar på flyktinghatar-propaganda-gala". Jenny Berggren på tv-gala till stöd för polska gränssoldater.0 

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0