Flyktingbarnets "dom" blir samtalsterapi.

Tioårig dotter sexofredades när PK-mamma öppnade sitt hjärta för flyktingbarn

Publicerad 8 maj 2016 kl 13.27
Av Mattias Albinsson

Inrikes. En kvinna i Höör i Skåne öppnade sitt hjärta och hem för ett ensamkommande flyktingbarn från Eritrea. Men den asylsökande mannen sexofredade kvinnans tioåriga dotter och har nu dömts till ungdomsvård.

Gilla artikeln på Facebook

Det var förra sommaren som en trebarnsmamma i Höör i Skåne öppnade upp sitt hem för de asylsökare från tredje världen som strömmar in i Sverige. Hon körde ut sin egen tioåriga dotter Emma från hennes sovrum för att istället låta två "ensamkommande flyktingbarn" bo i det. Emma fick nöja sig med att sova i mammans sovrum.

Sent på kvällen den 18 augusti när Emma låg och sov vaknade hon plötsligt av att någon klämde hårt på hennes bröst. Det var ett av flyktingbarnen, Isak från Eritrea som enligt sin asylansökan fyller 16 om ett par veckor, som tafsade på henne.

Vågade inte berätta
Efter övergreppet hade Emma ont i brösten och var rädd för att berätta om vad hon utsatts för. Hon var samtidigt rädd för det flyktingbarn som mamma tagit hem och lät bo i hennes sovrum, något hon själv inte ville. Och hon var rädd för att hennes mamma skulle få problem om det kom fram vad Isak hade gjort.

Emma vågade inte prata med eller ens se Isak i ögonen. "Han kollade läskigt på henne och hon ville inte att han skulle göra om det. Hon tänkte mycket och var rädd", skriver domstolen i sin dom.

Berättade för kompis
Istället berättade Emma för en kompis om sexövergreppet. Tillsammans berättade de även för kompisens storasyster och då hörde, av en slump, kompisens mamma om vad Emma utsatts för.

Hon berättade även om övergreppet för sin vuxna storebror som blev arg och konfronterade Isak med uppgifterna. Isak nekade och hävdade att han aldrig skulle göra något sådant eftersom han har en flickvän i sitt hemland.

Så småningom uppges Isak ha erkänt att han tafsat Emma på brösten, men tog senare tillbaka erkännandet när han förhördes av polisen.

Inspirerades av Fredrik Reinfeldt? Förre statsministern uppmanade svenska folket att "öppna era hjärtan" för asylsökare i ett tal 2014.

10 + 7 + 2 = 15
Isak hävdar själv att han är femton år gammal. För Lunds tingsrätt berättar han att han började skolan i Eritrea när han var tio år gammal, att han gick i skola i sju år och att han slutade skolan för två år sedan. Enligt honom blir det femton år.

Tingsrätten tycker att den matematiken är lite märklig och "inte kan stämma". Trots det ifrågasätts inte Isaks ålder utan tingsrätten nöjer sig med att döma honom som en femtonåring.

"Av utredningen i målet framkommer inte några omständigheter som ger tingsrätten anledning att ifrågasätta den uppgiften", skriver domstolen.

Får gå i terapi
I fredags dömdes Isak från Eritrea till ungdomsvård för sexuellt ofredande. Han ska nu få gå i samtalsterapi för att bearbeta det övergrepp han utsatte Emma för.

Enligt domen ska han "reflektera över målsägandens upplevelser av Isaks agerande", "lära sig att kunna styra sina impulser", "utveckla sitt konsekvenstänkande" samt "bearbeta eventuella tidigare upplevelser i livet".

Samtalsterapin ska pågå en gång i veckan under minst tre månader.

Enligt Emmas storebror har han aldrig sett sin lillasyster vara så ledsen tidigare. När hon berättade vad hon utsatts för kramade hon om honom, grät och vågade inte röra sig ute förrän Isak försvunnit från deras hem.

– Hon är en stark tjej som inte gråter ofta, säger storebrodern.

Isak kommer få stanna i Sverige, trots att han begått ett sexbrott mot en tioårig flicka.

Emma heter egentligen någonting annat.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.