Ungern och invandringen
Arga invandrare går till attack mot ungersk gränspolis.

Orbán: Invandrarna ser mer ut som en armé än asylsökare

Publicerad 3 oktober 2015 kl 17.18

Utrikes. Ungerns premiärminister Viktor Orbán sade i en radiointervju i torsdagskväll att de invandrare som väller in i Europa "ser mer ut som en armé än asylsökare".

Gilla artikeln på Facebook

Han påpekade dessutom att 80 procent av dem som kommer är män och att Europas befolkningsproblem inte kan lösas med invandring, rapporterar Ungerns ledande affärstidning Budapest Business Journal.

I intervjun konstaterade han att den ungerska vänstern ser på invandringen som "en möjlighet", men att det synsättet är ett "fatalt misstag". Han uttryckte även förvåning över att en del europeiska politiker visar sådan glädje när deras länder "översvämmas av tiotusentals främlingar som anländer okontrollerat".

Orbán slog även fast att Europa är fortsatt splittrat i invandringsfrågan och att det inte går att lösa asylkaoset förrän EU lyckas bestämma sig.

– Så länge Europa inte tydliggör att inte alla kan släppas in, och att alla behöver genomgå en asylprocess utanför Europa innan de släpps in på kontinenten, så kommer de att fortsätta komma, sade han.

Om andra europeiska länder vill "lösa de demografiska problemen med hjälp av män som påminner om unga krigare” så står det dem fritt, men Ungern kommer inte acceptera modellen för egen del, förtydligade den ungerske premiärministern.

Samtidigt rapporteras det nu om att stängslet som Ungern bygger längs gränsen mot Kroatien börjar bli färdigt. Och regeringens talesperson János Lázár sa i en presskonferens igår att landet "står redo att försvara sig självt och Europa" även längs den kroatiska gränsen, men att man fortfarande väntar på svar från Wien innan man skrider till verket.

Frågan man vill ha svar på är om Österrike föredrar att Ungern stänger gränsen eller om Österrike hellre ser att Ungern öppnar en “korridor” för de illegala invandrarna, som då utan begränsningar kommer att skjutsas direkt till Österrike från den kroatiska gränsen. På så vis tvingar man Österrike att vara med och ta ansvar för beslut som landet tidigare har undvikit. När Ungern stängde gränsen mot Serbien jämförde Österrike den ungerska invandringspolitiken med "nazideportationer".

– Vi har inte fått något definitivt och tydlig svar från Wien, sa Lázár igår.

Samtidigt har Kroatiens socialdemokratiske premiärminister Zoran Milanovic fördömt stängslet som han kallar “totalt oacceptabelt”.

– Hur ska de stoppa människor vid gränsen? Skjuta på dem? Sätta in armén?, frågar sig Milanovic retoriskt.

Uttalandet är inte lika tillspetsat som det kan verka. Förra veckan antog nämligen Ungern en ny lag som ger militären befogenheter att skjuta illegala migranter med gummikulor och tusentals soldater har redan skickats till de serbiska och kroatiska landgränserna. Men i Budapest är man inte imponerade av den kroatiska regeringen:

– När de hör den kroatiske premiärministern vill jag att ungrarna ska ha klart för sig att de inte lyssnar till en vanlig kroatisk man, utan till en hantlangare för Socialistinternationalen som har i uppgift att attackera Ungern, kontrade Orbán.

Den ungerske premiärminister anser att de europeiska vänsterpartierna “inte tar order från sina egna folk så mycket som från Socialistinternationalen”.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nya migrantrutten: Ryssland–Finland

Har gett upp Vitryssland. Nu marknadsförs en ny rutt in i EU för illegala araber och kurder.0 

Ekonominyheter

Elbristen driver upp brödpriset

Limporna tros nu bli 1–2 kronor dyrare.. Pågens vd: "Regeringen har låtit montera ner kärnkraften."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Professor: Inga belägg för att vaccinpass fungerar. Joakim Dillner på KI sågar smittskyddsarbetet.0 

Varning för snöstorm på Hawaii. Räknar med över 30 cm snö och stormbyar.0 

Kultur

Ilskan: "Ace of Base spelar på flyktinghatar-propaganda-gala". Jenny Berggren på tv-gala till stöd för polska gränssoldater.0 

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0