Ungern och invandringen

Orbán: Flyktingarna är säkra i Turkiet

Publicerad 24 september 2015 kl 08.59

Utrikes. Turkiet och andra EU-kandidatländer måste betraktas som säkra länder för flyktingar att stanna kvar i, det sade Ungerns premiärminister Viktor Orbán igår eftermiddag.

Gilla artikeln på Facebook

Uttalandet gjordes efter överläggningar med tyska Bayerns maktparti CSU och dess ordförande Horst Seehofer, skriver den ungerska regeringen på sin hemsida. CSU är ett lokalt parti som på riksnivå samarbetar med det tyska regeringspartiet CDU.

Orbán upprepade även den uppmaning till Grekland som han gjorde i sitt tal inför det ungerska parlamentet i måndags om att lämna över gränskontrollen till andra EU-länder som klarar av att bevaka den.

Den ungerske premiärministern förkastade dessutom systemet med ett kvotsystem där Ungern och andra EU-länder ska tvingas ta emot de invandrare som högbidragsländer som Tyskland och Sverige tagit emot.

– Jag vill inte se någon moralimperialism, sade han men förtydligade att tyskarna är fria att ta emot hur många invandrare de vill.

Turkiet utgör, tillsammans med Albanien, Makedonien, Montenegro och Serbien, EU:s fem kandidatländer. Det innebär att EU:s ministerråd godkänt de fem ländernas EU-ansökningar och Ungern anser därför att de syriska flyktingarna gott kan stanna kvar där.

Såväl Socialdemokraterna som Moderaterna har i många år drivit frågan om att Turkiet, som kandiderat för medlemskap sedan 1999, borde släppas in i unionen. Nuvarande utrikesminister Margot Wallström (S) liksom förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) skrev i en gemensam debattartikel i DN 2007 att "ett demokratiskt och europeiskt Turkiet har en naturlig plats i ett framtida EU".

Eftersom vänster- och vänsterliberala politiker som Wallström och Reinfeldt anser att Turkiet platsar i EU tycker Orbán och andra högerpolitiker i Europa att det är konstigt att de inte anser att landet är tillräckligt tryggt för syriska flyktingar att stanna kvar i.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nya migrantrutten: Ryssland–Finland

Har gett upp Vitryssland. Nu marknadsförs en ny rutt in i EU för illegala araber och kurder.0 

Ekonominyheter

Elbristen driver upp brödpriset

Limporna tros nu bli 1–2 kronor dyrare.. Pågens vd: "Regeringen har låtit montera ner kärnkraften."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Professor: Inga belägg för att vaccinpass fungerar. Joakim Dillner på KI sågar smittskyddsarbetet.0 

Varning för snöstorm på Hawaii. Räknar med över 30 cm snö och stormbyar.0 

Kultur

Ilskan: "Ace of Base spelar på flyktinghatar-propaganda-gala". Jenny Berggren på tv-gala till stöd för polska gränssoldater.0 

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0